И Румъния тръгва да се освобождава, намали ДДС ставката

Понижаване на общата ставка на Данък добавена стойност в Румъния с четири процентни пункта – от 24 на 20 процента, влезе в сила от 1 януари, съобщават румънските медии

Намаленият данък води до по-ниски цени на горивата и електроенергията, отбелязват румънските медии. Запазена е намалената ставка на ДДС от 9% за хранителните продукти, безалкохолните напитки и лекарствата, която влезе в сила преди шест месеца. От 9 на 5% е намален ДДС за книгите, учебниците, вестниците и списанията, билетите за кино, театър, опера, за музеите и за спортните събития.

Общата ставка на ДДС беше повишена от 19 на 24 процента през лятото на 2010 г. в условията на тежка икономическа криза, която принуди Румъния да поиска заем от МВФ, ЕС и Световната банка в размер на близо 20 млрд. евро.

Правителството одобри намалението, а корекцията влиза в сила по-рано заради по-добрите от очакваното приходи в бюджета, съобщи премиерът Виктор Понта.

“Мярката е устойчива… В края на март вместо дефицит от 5 млрд. леи (1,13 млрд. евро), както сме се договорили с международните кредитори, сега имаме рекорден излишък от 5 милиарда леи”, каза министър-председателят на предаваното директно по обществената телевизия начало на правителственото заседание.

Изчисленията на правителството са, че с намаляването на този данък за храни и безалкохолни напитки бюджетът ще изгуби около 5 млрд. леи приходи, но населението ще разполага с повече средства за потребление.

В същото време тези събития в северната ни съседка бяха подети като кампания в социалните мрежи и много потребители настояват за подобни мерки и у нас – особено що се касае за преференциално ДДС върху стоки и услуги от първа и спешна необходимост. Това би било едно разумно решение, което ще повлияе положително върху всички българи и най-вече върху безработните, пенсионерите и социално слабите, коментират граждани във форумите и Фейсбук. ВН припомня, че българското правителство също обяви излишък за 2015, но и дума не се спомена за облекчаване на данъчното и социалното бреме върху гражданите – напротив – с актуализацията на бюджета от края на миналата година се покриха дефицитите на министерствата… Което за пореден път показва принципа на работа в държавата – за едните се мери с безграничния аршин на държавния бюджет, позволява се изтичане на средства, контрабанда, корупция, корпоративен чадър и неплащане на данъци … а за другите – тежко данъчно и ценово бреме…

943873_10153841705704324_767492486367380331_n

Е, след будните народи и съответно прогресивни правителства (тъй като навсякъде правителствата са производни на народа си) от Централна Европа (Унгария, Чехия, Словакия) – усетили слабостта на централизираната брюкселска клика, така както първи усетиха слабостта на московската в едно не толкова далечно минало, сега и Румъния демонстрира вече едно социално-отговорно поведение, след като си вкара в пътя държавната машина и правосъдието…

Докога ние ще бъдем най-преданите последователи на блоковите началници..? били те от Брюксел, Москва, Вашингтон… Докога всичките управляващи ще се държат като част от блоковата структура, а не от народа си?

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4