Ужас – четирима загинаха от метилов алкохол в Якоруда

Още трима са в болницата в Разлог, заради отравяне със съмнителна течност от няколко туби, задържан е мъжът, който им го е продал – 46-годишният местен бизнесмен Тайфи М. Четиримата починаха след ритуално клане на прасе, наричано в региона “свинска сватба”, в събота в град Якоруда.

Смъртта застигна Вайдин Мисанков, на 38 г., който припадна пред спешния център в Якоруда. 30 минути след полунощ в МБАЛ-Разлог в състояние на кома е приет 30-годишният Салих Муртев, който почина малко по-късно. По обяд в неделя почина Симеон Гаджев, а към 21 часа и 39-годишният Мустафа Юсеинов.

Още трима души са приети в болницата в Разлог през нощта срещу понеделник със симптоми на отравяне от метилов алкохол.

От двете компании в Якоруда, които станаха жертва на употреба на алкохол, починаха четирима, а петима са настанени в реанимацията на МБАЛ в Благоевград.

По информация на близките, в злополучната “свинска сватба” е участвал и последният починал – Мустафа и двамата, приети в неделя вечерта в МБАЛ-Благоевград.

Първи, в 22:10 часа в неделя, в Благоевград е приет Иван Неделчев, на 35 години, а 20 минути по-късно и 33-годишният Николай Михайлов.

Иван Неделчев е в по-тежко състояние, интубиран е. Николай, който бе контактен, каза, че заклали прасето и пили ракия, донесена от един от участниците в злополучната компания. Близките на двамата, пристигнали пред реанимацията от Якоруда, обясниха, че и двамата не пият много, изпили не повече от “стотина грама”. Те са категорични, че отравянето е от алкохола, за който са мислили, че е ракия.

Никой от близките на първите трима починали не е знаел, че са пили ракия. Едва след това става ясно, че Вайдин и Салих са пили заедно на друго място.

В МБАЛ-Разлог, освен приетите през нощта, има още един мъж със симптоми на алкохолно отравяне, това е Николай Неделчев, но той засега остава там на лечение.

Към полунощ телата на четиримата починали бяха транспортирани в Благоевград за съдебно-медицинска експретиза.

Полицията пое случая с мистериозното отравяне в Якоруда, засега работната версия е отравяне с метилов алкохол. А смъртта на първите трима показва, че вероятно някъде в градчето се продава опасен алкохол.

4 литра домашна ракия, купена от жител на Якоруда, са в дъното на смъртта на един човек от ромска компания, както и на отравянето на петима, които са настанени в реанимацията на МБАЛ-Благоевград.

Полицията и прокуратурата установява дали домашен алкохол е причината за смъртта на трима други.

В събота мъж с прякор „Кантона” коли прасе и кани на „свинската сватба” шестима съседи от ромската махала на Якоруда. След „сватбата” един умира към 21 часа снощи в болницата в Разлог, малко преди да бъде транспортиран за МБАЛ-Благоевград. Това е 39-годишният Мустафа Юсеинов, чието тяло снощи е транспортирано до Благоевград за извършване на аутопсия.

Към 22.30 часа в реанимацията на МБАЛ-Благоевград са приети братовчедите Иван и Николай Неделчеви, на 37 и 33 години. Иван е в по-тежко състояние, приет е в ОАРИЛ с PH 6.7 на кръвта. Влят му е чист спирт за неутрализиране на метиловия алкохол.

Тази нощ в същото отделение са постъпили още трима от шестимата, пили от четирите литра домашна ракия. След клането на прасето и последвалото запиване, Кантона заминал за Велинград. Същият снощи е издирен и разпитан, и той има оплаквания от стомашно неразположение.

Със същите симптоми е и Николай Михайлов. Сред приетите тази нощ в реанимация е и 52-годишният Димитър Петков. Той е оцелял на този етап по простата причина, че още вчера сутринта си допил с ракия, но не от 4-те литра, купена за клането на прасето. Поемайки нормална ракия той е изчистил организма си от метиловия алкохол, който най-вероятно е причина за натравянето. Същият обяснил, че на сватбата е изпил около 300 милиграма от отровния домашен алкохол.

След постъпването в разложката болница на натровилите се на свинската сватба, към алкохолно отравяне са привързани още три смъртни случая, също на жители на Якоруда. Както информирахме, това са Вайдин Мисанков, на 38 г. и Салих Муртов – на 30 години. Първият умира в събота вечерта пред Спешия център в Якоруда, а вторият към 5 часа вчера, след като е приет в МБАЛ-Разлог след полунощ. Двамата пили някъде също домашна ракия. Те двамата нямат нищо общо със ромската „свинска сватба”, като причина за смъртта им е записана диагнозата „инфаркт”. Вчера по обяд в МБАЛ-Разлог умира и Симеон Гаджев. Той не е от ромската компания, нито познат на първите двама починали.

Снощи полицията се изсипала пред МБАЛ-Разлог, за да разпитва близките на починалите и натровените. Наредено е телата първите трима починали да бъдат иззети от близките им за извършване на аутопсия за установяване причините за смъртта. Вайдин обаче вече бил погребан.

За мистериозното отравяне в Якоруда е уведомено и Министерството на здравеопазването и НМКЦ.

Открит е и производителят на ракията с метилов алкохол, това е Тайфи М., 46-годишен, местен бизнесмен с дърводелски цех. Местните хора са настръхнали срещу него. “Отрови града!”. Той бе задържан за разпити за 24 часа.  Сензационно бе разкрито, че преди дни мистериозно са умрели още 2-ма млади мъже, смъртта им бе маскирана като инфаркт и никой не е подозирал, че е възможно и те да са жертва на отровната ракия.

Вероятно ще се наложи ексхумация, за изясняване на причината за смъртта им. Тубите с алкохол от свинската сватба са иззети за изследване. Конфискувана е и цялата ракия, открита в дома на производителя. Случаят припомня отровния купон на младежи в благоевградското село Падеш, тогава поразени бяха 6 -тима, от които издъхнаха 2-ма. Подобен мор Пиринско не помни.

В момента върви кампания срещу частните казани, дали някой умишлено не е превърнал ракията на Теик в отрова все още не е ясно, но е факт, че масовата смърт в Якоруда, ще коства свободата на местния бизнесмен. Все още опасността не е преминала, тъй като се знае, че метиловия алкохол поразява часове по-късно.

Различните организми реагират по различен начин. Колко ли още са пили от метиловата ракия? Министерството на здравеопазването прати свои експерти в Якоруда, полиция има навсякъде. Разследването продължава.

Източник: Епицентър БГ – http://epicenter.bg/


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4