Министър Митов на посещение в Иран

„България отдава голямо значение на отношенията си с Иран. Близкото географско разположение и традиционно добрите контакти обуславят интереса ни към постоянното засилване и подобряване на двустранния диалог”, заяви министър Данил Митов по време на срещата си с президента на Ислямска република Иран д-р Хасан Роухани.

Срещата се проведе в Техеран и бе в рамките на двудневна официална визита на българския външен министър в столицата на Иран. От своя страна д-р Роухани коментира, че страната ни е близък приятел на Иран и се ползва с нейното изключително доверие. Сред акцентите в разговора между министър Митов и Хасан Роухани бяха доброто сътрудничество между България и Иран, възможностите за развитие на газовите и транспортни коридори от Ислямската република към Европа, кризата в Близкия изток, както и тематиката около бежанските потоци, съобщава Външно министерство.

В рамките на срещата бе обсъдена и кризата в Сирия. Българският първи дипломат отново подчерта, че териториалната цялост на държавата трябва да бъде запазена, а конфликтът – разрешен с водещата роля на страните от региона.

Даниел Митов изтъкна и позицията на България относно постигането на споразумение по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. „Приветстваме споразумението и се надяваме договореностите да бъдат изпълнени възможно най-скоро“, заяви той. По думите му това ще доведе до нови възможности за развитие както на двустранните отношения между Иран и България, така и на тези между Иран с ЕС.

Малко по-рано през деня министър Митов посети Школата за международни отношения към МВнР на Иран. Там той изнесе лекция на тема „Предизвикателства и възможности в Близкия изток – поглед от България”.

IMG_3631

През втория ден от официалната си визита в Ислямска Република Иран Министър Даниел Митов проведе срещи с колегата си Мохаммад Джавад Зариф, с министъра на транспорта и инфраструктурата на Ислямска Република Иран Абас Акхунди, както и с Али Джаннати – министър на културата и ислямската ориентация в страната.

Традиционно добрите отношения в политическия диалог, проекти от взаимен интерес, кризата в Близкия изток и разрешаването на бежанския проблем бяха във фокуса на срещата между министър Митов и Мохаммад Джавад Зариф.

“България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Иран – страна с древна цивилизация и богато културно-историческо наследство, която играе важна роля в региона на Близкия и Средния изток”, заяви по време на срещата българският първи дипломат. “Изключително щастлив съм след толкова време да посрещна този скъп за мен гост – министър Даниел Митов. Смятам, че неговата визита в Иран е особено полезна”, коментира от своя страна министър Моххамад Зариф.

По време на разговорите министър Митов отново заяви, че страната ни приветства постигнатото на 14 юли 2015 г. споразумение по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Той изтъкна, че България оценява конструктивния подход и усилията на иранския преговорен екип, в това число личната ангажираност на министър Зариф.

Относно двустранните отношения с Иран външният ни министър коментира, че българското правителство със задоволство отчита значителното увеличение на двустранния стокообмен. Той бе категоричен, че Иран може да бъде врата за българските стоки към трети пазари. Важна част от разговора между двамата бе и развитието на отношенията в сферата на енергетиката. Бе обсъдена възможността България да стане врата към Европа за газ от Иран.

Даниел Митов се срещна и с министъра на транспорта и инфраструктурата на Ислямска Република Иран Абас Акхунди. Двамата се обединиха около идеята, че ключова роля за увеличаване на търговския обмен има развитието на двустранното сътрудничество в областта на транспорта, а именно разработването на нов мултимодален транспортен коридор България – Черно море – Грузия – Азербайджан/Армения – Иран. В рамките на срещата от българска страна бе предложено следващата 18-а сесия на Смесената комисия на икономическо и научно-техническо сътрудничество да бъде свикана в края на февруари в Техеран.

Малко по-рано през деня външният министър Даниел Митов се срещна и с министъра на културата и ислямската ориентация на Ислямска Република Иран Али Джаннати. Двамата подписаха Програма за обмен в областта на културата, науката, образованието, спорта и медиите между правителствата на България и Иран за периода 2015-2018 г.

Източник и снимки: Сайт на Министерство на външните работи – www.mfa.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4