Путин за Ердоган – Няма нищо вечно под Луната…

Руският телевизионен канал “Россия 1” излъчи документален филм, озаглавен “Световен ред”, в който има пространно интервю с руския президент Владимир Путин, в което той изразява позиции за Сирия, Украйна, Турция, руския ядрен арсенал, ЕС и САЩ…

Най-интересните изявления на един от най-влиятелните мъже на планетата бяха свързани с “горещите” теми около Турция и Европейския съюз. Путин посочи, че Русия не иска да разваля отношенията си с турския народ и каза, че ръководството на тази страна не е вечно.

Както казах в посланието си към Федералното събрание, ние смятаме турския народ за приятелски народ и не искаме точно с този народ да разваляме отношенията си. А що се касае до действащото ръководство на Турция – нищо не е вечно под Луната, каза Путин.

Руският президент подчерта, че Русия няма намерение да “размахва ядрената сопа”, но ще усъвършенства своя ядрен потенциал. Ние никога не сме размахвали и никога няма да размахваме тази ядрена сопа, но в нашата военна доктрина на нея й се полага дължимото място и роля, каза президентът. Путин изразява надежда, че няма да има глобална ядрена война.

В съвременните международни условия това би било планетарна катастрофа и бих искал да се надявам, че на планетата Земя няма да има толкова откачен човек, който да реши да използва ядрено оръжие, подчерта президентът.

Говорейки за Запада, Путин каза, че проблемите на Европа са в това, че тя е отдала част от суверенитета си на САЩ, и се е отказала да отстоява собствените си интереси.

Проблемът на Европа е в това, че тя не провежда самостоятелна външна политика. Тя се е отказала от нея. И е предала част от своя суверенитет, може би една от най-важните части от своя суверенитет, на един блок, каза Путин.

Според Путин по принцип е напълно нормално, когато част от суверенитета на участници във военно-политически блок се предава на наднационални органи. Но добави, че в случая с Европа не става въпрос за предаване на част от суверенитета на наднационален орган, на НАТО, а на лидера на този блок – САЩ.

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4