Путин размаха пръст на България (ВИДЕО)

“Южен поток” го направихме, за да помогнем на България. Но те не го поискаха. Така руският президент Владимир Путин коментира сагата с газа на годишната си пресконференция в Москва.

“Учудва ме позицията на българското ръководство, което неизвестно по какви съображения пренебрегна своите национални интереси. Там трябваше  да бъдат вложени три милиарда  в строителството на самия проект/работни места, заплати, приходи на всички нива в бюджета. Не, и не.”

След това коментира и другия газов проект – “Турски поток”. “Тук нещата не зависят само от нас. Първо Европейската комисия да ни предостави писмени гаранции, пък после ще видим”, обясни Путин.

Не закъсня и отговорът на Бойко Борисов. “Владимир Путин вече е разбрал, че спирането на проекта за газопровод „Южен поток“ не е защото България е била против Русия, а защото е изпълнявала като лоялен член на Европейския съюз наложените санкции”. Това заяви министър-председателят в Брюксел, където е за срещата на правителствените и държавни глави на страните от Евросъюза. „Днес и руският президент е дал интервю, в което вече и на него му е ясно, че Европейската комисия и спирането на „Южен поток“ беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти“, каза Борисов. Той заяви, че се е срещнал с германския канцлер Ангела Меркел, с която са обсъдили енергийни проблеми и по-конкретно газовия хъб с „хубавото име Балкан“.

„Газовият разпределител, който може да поеме газ от нашите три находища, които имаме и от интерконектора, който правим с Гърция и азерският газ, който би могъл да дойде в бъдеще от посока Турция. И разбира се ако те /Русия – бел.ред./ желаят да докарат газ до нашия бряг, до нашата граница по същия начин, както се случва „Северен поток 2“, частни компании да го купуват, да си плащат транзитните такси по нашите газови магистрали, а България да печели от това“, добави премиерът.

Първоначално Европейският парламент взе решение, че този проект не отговаря на интересите на Европейския съюз. След това ЕК поиска от България да прекрати подготвителните въпроси, а след това изведнъж холандският регулатор взе решение да ни даде разрешение за започване на строителството по дъното на Черно море. Как да започнем изграждането на морската отсечка, да потопим милиарди евро за това, а след това като достигнем до българския бряг да си останем до там?“, добави Путин.

На 1 декември 2014 г. руският президент  обяви, че при тези условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. На свой ред, ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че газопроводът „Южен поток“ вече не е актуален. „Южен поток“ с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ трябваше да осигури стабилни доставки на руско синьо гориво за Централна и Южна Европа. Цената на тръбата бе около 15,5 милиарда евро.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4