Шефът на щангите обвини големия бос в рекет

Федерацията по вдигане на тежести даде пресконференция след последните скандали. Част от състезателите разкриха пред БЛИЦ потресаващи неща, разказаха и за участието на световното първенство в Хюстън. Министър Кралев нарече нашите “екскурзианти” и бе категоричен, че държавата няма да плати наложената от международната федерация глоба в размер на 500 хиляди долара за заловените през пролетта 11 щангисти с пложителни проби.

“Имах среща с шефа на Международната федерация Тамаш Аян. Любопитното е, че на нея той ми каза: “Плащате глобата от 500 хиляди долара и ще направя нещо, за да пусна един ваш човек на Олимпиадата в Рио догодина.” Глобата трябваше да мине през Управителен съвет, който се проведе по-късно в Хюстън, но той още преди това ми каза да започна да му превеждам парите. Каза: “Преведете до края на октомври 250 хиляди долара и до края на февруари още 250 и един състезател ще вдига в Рио.” Това е един вид рекет от негова страна. Отвърнах му, че нашата федерация няма пари да плати глобата и държавата също няма да го направи. На тръгване Аян ме изпрати с думите: “Хайде, ще се видим на Световното в Хюстън. Неучастие на България няма да е добре за вас.” Малко по-късно пристигна официална покана, с която ни уведомиха, че можем да участваме на Световното, а наказанието на щангистите започва да тече 30 дни след деня, в който сме получили писмото, т.е. допускаха ни до участие в Хюстън. Дори няколко пъти ни се обадиха да ни кажат, че трябва да участваме на Световното. Разпоредиха ни да съберем отново отбора и да заминаваме”, заяви Неделчо Колев в Пресклуб България.

“Да, похарчихме 62 300 лева за участието в Хюстън, но парите от държавата дойдоха два дни, след като вече бяхме в Америка. При самото заминаване нямахме пари и се наложи да харчим наши лични. Според мен министър Кралев е подведен и затова искахме среща с него да му обясним как стоят нещата, но тя така и не се състоя”, каза още шефът на щангите.

Неделчо Колев се върна и на случая с 11-те наказани щангисти, както и наложената глоба в размер на 500 хиляди долара. “Има нови правила. При първо хващане наказанието е 2 години, при второ хващане е осем години и при трето санкцията е доживот. Нашите щангисти ги наказаха с 2/3 по-малки наказания, т.е. съдът ни вярва, че ние не сме знаели, че приемаме препарат, в който има забранена субстанция. Защо обаче ни оставят глобата в размер на 500 хиляди долара?! Защо и нея не я намалят. Нашите адвокати считат, че няма право за едно провинение да има три наказания. А между другото господин Тамаш Аян доста се е уплашил. Наел е най-сериозната адвокатска кантора да го защитава в делото срещу нас, което ние заведохме за обжалване на глобата”, добави още Неделчо Колев.

Шефът коментира всички скандали от последните месеци, като обърна специално внимание на момчетата, които проговориха пред БЛИЦ. Част от националите разказаха потресаващи неща за отбора, треньора Иван Иванов и управлението на федерацията.

Неделчо Колев отговори на Александър Димитров: “Когато ни бе разпоредено да съберем отбора и да участваме на Световното треньорът Иван Иванов попита въпросния Александър Димитров в каква форма е. Той му каза, че има леки болки, но е добре. Седнаха и направиха график какви тежести може да вдига, за да бъде дадена заявка за участие на Световното. Намалихме заявката му доста, а той ни увери, че може да я вдигне. Заминахме за Америка и там изведнъж каза, че изпитва болки, разкъсал някакви влакна и се отказва от по нататъшна спортна дейност. Лекарят каза, че това е невъзможно, тъй като няма кръвоизливи. Александър отказа да му бъде поставена инжекция, да приеме медикаменти през устата. Треньорът Иван Иванов обаче не се отказа и пак направи опит да говори с него. Посетил го в стаята и го видял да пие бира. Направил му забележка, защо пие бира, след като има да сваля килограми. Според мен Александър още преди заминаването е имал някакъв сценарий да си дойде на екскурзия в Америка, а после да сипва сол в раната. На другия ден дори не го видяхме, защото беше тръгнал по магазините.”

“Един от тях казва, че имал четири контузии и не сме се грижели за него, а работел на строеж в Англия. Какво излиза, да носим отговорност за контузии, получени по строежите ли?!”, каза още Неделчо Колев.

“За другото момче, което също говори – Ферди Назиф. Ами, ние не го познаваме. Ползвахме го преди 4-5 години на едно първенство, дори не помня къде се класира”, завърши Неделчо Колев.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4