ЙОК на Турски поток и АЕЦ Аккуйо, Русия изобличи Турция и ИДИЛ

Руската държава в лицето на президента Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев продължават да показват, че няма да отстъпят спрямо политиката си към Турция след сваления военен самолет над Сирия. Днес Медведев подписа постановление, с което санкциите срещу Турция встъпват в сила, а най-важните от тях в стратегически и геополитически план са, че Русия спира преговорите за “Турски поток” и строежа на АЕЦ “Аккую”. Същевременно стана ясно, че Москва няма да спира доставките за газ на Турция – южната ни съседка е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия и за Москва не е толкова лесно да вземе такова решение, защото това би я лишило от няколко милиарда долара постъпления в бюджета й.

Същевременно руските граждани, имащи собственост в Турция, започват да я продават. В Москва от турското посолство съобщават, че техни граждани в Русия стават обект на засилени действия от руските власти на проверки и натиск.

Напрежението между Турция и Русия продължава да се засилва през последните дни, след като стана ясно, че подводница на турските военноморски сили е попречила за момент на руски кораб да премине през Босфора. Москва следи с внимание информацията, идваща от Анкара, че Турция започва разполагането на свои ракети по турско-сирийската граница в отговор на руските противовъздушни комплекси С-400 в базата им в сирийския град Хеймим.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира призива на турския премиер Ахмет Давутоглу да се възстанови военният диалог между Москва и Анкара с думите, че когато е имало, той не е успял да предотврати свалянето на руския военен самолет в Северозападна Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу в кулоарите на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което ще се състои в Белград на 3 и 4 декември. Това съобщи самият Лавров. Турската страна настоятелно моли за организиране на лична среща с министъра на външните работи на Турция в кулоарите на заседанието, каза Лавров. Ние няма да откажем този контакт и ще чуем какво ще ни каже господин Чавушоглу, посочи руският министър. Може да се появи нещо ново в сравнение с това, което каза публично Турция, оправдавайки своето неприемливо престъпно действие, допълни Лавров.

Приходите от продажбите на петрол са едни от най-важните източници за финансиране на терористите в Сирия. Те печелят на година около 2 милиарда долара и използват тези средства за наемане на бойци в целия свят, за снабдяване с оръжие и на бойна техника. Ето защо ИД брани така яростно инфраструктурата за добив на нефт, която е под неин контрол в Сирия и Ирак, заяви на пресконференция пред около 300 журналисти руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС и БТА.

Той посочи, че ръководството на Турция е въвлечено в незаконен трафик на петрол от Сирия, допълват световните агенции. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство са пряко замесени в трафика на петрол с организацията ИД, каза Антонов, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Първият потребител на този петрол, откраднат от неговите законни собственици Ирак и Сирия, се оказва Турция, добави заместник-министърът. Според получените информации ръководната политическа класа, в която е и президентът Ердоган и семейството му, са замесени в този незаконен трафик, каза Антонов. Цинизмът на турското правителство е безграничен, каза той. Преди дни президентът на Русия Владимир Путин заяви, че разполага с информация, която потвърждава, че нефт, който се добива от места, които са под контрола на терористите, в промишлени мащаби попада в Турция. Турският президент Ердоган пък обяви, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувала нефт от терористите в Сирия, както твърди Москва.

Началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской заяви, че всеки ден цистерните на ИД превозват до 200 хиляди барела петрол. Той добави, че терористите разполагат с най-малко 8500 цистерни, с които превозват тези количества петрол. Руските въздушни удари в Сирия за два месеца са унищожили над 1000 цистерни на ИД с нефт, допълни Рудской. Той добави, че са нанесени щети на около 40 нефтопреработващи завода. Руските удари по петролната индустрия на ИД са допринесли за двойно намаляване на приходите на терористите от незаконна търговия с нефт – от 3 милиона на 1,5 милиона долара на ден, каза още Рудской. Той добави, че коалицията, оглавявана от САЩ, не нанася удари по бензиновози и обекти от инфраструктурата на нелегалния нефтодобив на ИД в Сирия. Рудской съобщи, че сателитни кадри са показали, че цистерни с петрол навлизат от териториите под контрола на ИД в Турция. Имало три пътя за доставки на този петрол от териториите на ИД за Турция.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4