Главният архитект на София хвърли оставка

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. Това обяви самият той на пресконференция. “Сигурно съм омръзнал на всички, крайно време е да има нови лица. 10 години на поста са сериозен период”, изтъкна Диков, който  заема поста от 2006 г. Той посочи като мотив за своето решение това, че е вече 10 години тук.  Специалистът напуска и поста в УС на “Метрополитен”.

Диков обясни, че като шеф на „Метрополитена” има някакъв принос да се случат всички нови спирки и разширението на метрото, но през всичките тези години той е участвал в дружеството на обществени начала и не е получил и стотинка като възнаграждение.

Архитектът добави, че приема като свое голямо постижение спирането на „Кремиковци”. „Преди 10 години като пътувах по „Хемус”, не можех да видя Стара Планина, защото заводът бълваше пушек и дим. Сега мога да видя всичко, защото въздухът е чест. Спирането на завода също така помогна да се развие районът около комбината, защото преди всичко бе мръсно”, добави Петър Диков.

Диков е подал молба до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да бъде освободен от поста, считано от 9 февруари 2016 г., когато се навършват 10 години, откакто стана главен архитект.

Оставката му идва преди новоизбраният кмет на столицата Йорданка Фандъкова да обяви екипа си в новия мандат.

Вчера стана ясно, че съветникът от коалиция “Сердика” (АБВ и “Български социалдемократи”) Войслав Тодоров е внесъл в СОС доклад за обявяването на нов конкурс за главен архитект на София, с което от поста да бъде отстранен Петър Диков.

“В новосформирания съвет за нас от “Сердика” е важно да запазим своето лице и своята идентичност. Ние сме принципна опозиция, не влязохме в задкулисни договорки за безпринципно съставяне на групи, не подкрепихме Елен Герджиков за председател на съвета. За нас важни са реалните действия по посока изпълнение на предизборните ни обещания. В тази връзка първият доклад, който внесохме, е за избор на нов главен архитект на София”, пише в съобщението до медиите.

Тримата съветници ще отстояват позицията си, че Петър Диков е нанесъл множество вреди на развитието на София. “За 9 години на поста не е решен нито един от градоустройствените проблеми на града”, смятат те и добавят, че се работи само в централните квартали, вместо да се развиват периферните райони.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4