Атака по човечеството и универсалните ценности на петък 13-и, над 120 загинали в Париж

Петък 13-и се оказа фатален за много от жителите на една от столиците на Обединена Европа – Париж. Както по-рано предадохме, няколко въоръжени лица и атентатори атакуваха оживени ресторанти, барове (един от които в непосредствена близост до стадион “Стад дьо Франс”, на който се играеше приятелската среща Франция – Германия) и концертна зала в Париж. Към момента бройката на загиналите вече е между 120 и 160 души, а броят на ранените е многократно по-голям. Според разкази на очевидци в социалните мрежи и каналите за видео споделяне, терористите крещели, че отмъщават на Франция за Сирия, възхвалявайки Аллах.

Президентът на Франция Франсоа Оланд определи случилото се като безпрецедентно терористично нападение, имайки предвид координацията на атаките и извършването им в различни точки на града, така че да се създаде масова паника и да бъде много трудно на властите да реагират. Изтече информация, че Оланд е бил на “Стад дьо Франс” и е бил спешно евакуиран. По-късно – след извънредно правителствено събиране се въведе извънредно положение за цялата територия на Франция и за обезпечаване на сигурността в Париж са били изпратени 1500 военни. Френският президент отмени участието си в срещата на върха на страните от Г-20 на 16 ноември в Турция. Специалисти по сигурност и анти-тероризъм отдавна предупреждаваха, че стратегията на потенциалните атентатори вече се преориентира и тежестта пада към микро терор клетки, състоящи се от по 1-2 човека.

Президентът на САЩ Барак Обама изказа съболезнованията си към загиналите при атентатите в Париж и ги определи като “Атака срещу човечеството и универсалните ценности, които всички ние имаме”. Българският министър на Външните работи Даниел Митов публикува изявление в профила си във Фейсбук – “Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани. Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите. Категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент.”

Отговорност за атентата веднага пое “Ислямска държава” чрез видео в интернет.Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4