Наглата Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лева (ВИДЕО)

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи скандално изказване. С поредната си изцепка тя рискува съвсем да развали и без това зацапания си имидж около вдигането на винетките.
“Винаги можем да спорим кое е справедливо. Приели сме да събираме пари за пътищата с винетки за автомобилите и тол такса за тировете. Нашите магистрали вече са 800 км. Хем сме най-бедната държава в Европа, хем искаме да имаме най-хубавите пътища. Те струват пари и няма как с магическа пръчка да станат хубави, заяви Павлова пред bTV.
-Предвид факта, че пътният сектор е недофинансиран и пътищата са в лошо състояние, бяхме принудени да увеличим винетния стикер, а на по-късен етап да въведем и тол таксите, за да може плащането да е в зависимост от това кой колко шофира.
Реалната цена на винетката, според разчетите ни, е 150 лева, но сме гледали от социална гледна точка. Затова правителството реши да приеме и тол система, защото ще е по-справедлива. Чрез нея тировете, които рушат най-много пътищата, ще плащат и най-много. До 2017-2018 година поетапно трябва да въведем тол системата в България. Сега предстои да изберем изпълнител. Това ще е един вид електронна винетка.
Превозвачите ще решат дали да повишат цените на билетите.
За товарните автомобили цената на винетката ще е от 1340 до 1743 лева. За автобусите цената е от 808 до 1050 лева. За леки автомобили цената е 97 лева. Цената не месечния и седмичния стикер също се покачва.
Минималната работна заплата се е увеличила с 60% и както всяко нещо се актуализира, така и цените на винетките трябва да се актуализират. За да оправим пътищата трябва да се инвестира в тях. Повече приходи ще ни позволяват повече разходи и инвестиции в пътища, посочи Павлова. Пътищата от третокласната мрежа са в ужасно състояние.

Приоритетни са магистралите и първокласните пътища. Тя допълни, че целите са да се инвестира и в тези пътища. Това е добро начало и ще се постараем резултатите да са видими. Очаква се приходите през 2016 година да се увеличат със 73,5 млн. лв. Очаква се разходите за винетки, предоставени на “Социално подпомагане” през 2016 година да се увеличат с около 6 млн. лв и да достигнат близо 18 млн. лв.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4