Хелзинкският комитет оттегли номинацията на убиеца Полфрийман

Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация. Това съобщава в свое изявление организацията. В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост.

Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата.

Целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество, заявяват още от БХК.

Номинацията на Полфрийман е направена от Каролайн Стейпълс от Занзибар за работата му в Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР), припомня actualno.com. Полфрийман е номиниран, защото в тази организация той е участвал в разработване на предложение, свързано с нуждата от по-ясни и прозрачни критерии за условно освобождаване.

Освен това е докладвал за нарушения на човешки права пред органи и организации като Български хелзинкски комитет и Комитета за предотвратяване на изтезанията. Наред с това Полфрийман е бил и “модел за подражание за други затворници, като ги учи как успешно да се борят за правата си”. Според БХК Полфрийман е бил подложен на репресии и незаконни наказания от затворническите власти.

Версията на Полфрийман е, че той се е опитал да защити нападнат от Монов и приятелите му млад циганин.

По думите на осъдения, когато той се намесва, младият Монов и приятелите му вече са повалили жертвата си и безмилостно я налагат, включително с тъпи предмети. Полфрийман вади нож и се опитва с викове „назад, назад” да ги прогнози. Според показанията му младежите обаче не се стряскат в достатъчна степен и му налитат, което го принуждава да използва оръжието, за да се защити. Случката е записана от охранителна камера, но “електрическа авария” изтрива записа.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4