Великобритания изтегля гражданите си от Египет заради авиокатастрофата

Великобритания спира всички полети от и до египетския курорт Шарм ел шейх и започва да изтегля хилядите британци, които са в района. Външният министър Филип Хамънд заяви, че има голяма вероятност самолетната катастрофа на Синайския полуостров да е била причинена от бомба. Тази нощ в Лондон спешно заседава Комисията по сигурността “Кобра”.

Засилени мерки за сигурност на летището в Шарм ел Шейх след решението на Великобритания да забрани полетите от и до курорта. Новините от Лондон предизвикаха гневна реакция на египетските власти. Според тях британското плавителство е трябвало да изчака да приключи разследването.

Филип Хамънд, външен министър на Великобритания: На заседанието на КОБРА ние разгледахме всичките информации, с които разполагаме за самолетната катастрофа на Синайския полуостров. Ние заключихме, че има голяма вероятност катастрофата да е била причинена от взривно устройство на борда на самолета.

Американски експерти също изказаха подобни опасения. Засега руските специалисти мълчат. Според тях е прекалено рано да се посочи причината за катастрофата.

“Ислямска държава” още преди дни пое отговрност за катастрофата. Египетските власти, обаче, определиха твърдението им като пропаганда.

След решението на британското правителство да спре полетите от и до Шарм ел Шейх, стотици британски пътници се оказаха блокирани на летището.

Филип Хамънд, външен министър на Великобритания: Сътрудничим си с авиокомпаниите и египетските власти за въвеждане на извънредни процедури за допълнителна проверка и сигурност, за да сме сигурни, че хората ще се приберат спокойно у дома, когато им изтекат почивките или по-рано, ако искат да ги съкратят.

След руските туристи в Шарм ел Шейх има най-много британци. Предполага се, че на Синайския полуостров в момента има около 20 хиляди британци./БНТ

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4