Протестите в Румъния не спират въпреки оставката на правителството

Напрежението и антиправителствените протести в Румъния продължават и след оставката на премиера Виктор Понта. Над 50 000 души протестираха снощи в страната.

Тази вечер на университетския площад в Букурещ се събраха 8 000 души. Президентът Клаус Йоханис започна консултации за нов кабинет и покани представители на протестиращите. До съставянето на нов кабинет , румънският министър на образованието Сорин Къмпяну ще бъде временно министър-председател.

Демонстрантите поискаха правителство на технократи. До съставянето на нов кабинет временен министър-председател става министърът на образованието Сорин Къмпяну.

Сорин Къмпяну, временен премиер на Румъния: Ще работим по проектозакона за бюджета, така че да можем да платим заплатите и пенсиите. Румъния е и трябва да остане фактор на стабилност.

Президентът се опита да успокои социалното напрежение.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Трябва да ви съобщя нещо важно. Започвам консултации с политическите партии и за първи път в Румъния на тези консултации реших да поканя нов участник- гражданското общество.

Румънският държавен глава каза, че на разговорите очаква представители на протестиращите. Новото правителство на Румъния трябва да бъде одобрено от парламента. Ако това не стане при две поредни гласувания, се свикват предсрочни избори./БНТ

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4