Достойно: Румънското правителство подаде оставка след протест

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка. Днес се проведе и последното заседание на кабинета. До избирането на ново правителство министрите ще продължат да изпълняват задълженията си. Причината за оставката е пожарът в нощния клуб в Букурещ, при който загинаха 32 души.

Протестите днес срещу властите, допуснали трагедията да се случи, обхванаха столицата и големите градове на Румъния, като едно от исканията на протестиращите бе кабинетът да подаде оставка.

Пожарът в нощния клуб стана на 30 октомври вечерта, а ден след това полицията арестува тримата собственици на заведението.

Както е известно, през последните дни румънската столица беше блокирана от протести. Над 25 000 души настояваха за оставката на Виктор Понта, вицепремиера Габриел Опреа и кмета на Четвърти административен сектор в Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне.

Протестиращите скандираха, че корупцията в Румъния е стигнала огромни размери и искат незабавна оставка на премиера. Те настояват, че инцидентът в клуба е само искрата за изригналото недоволство.

„Сега или никога! Трябва да променим облика на обществото ни, не само заради нещастното събитие, в което загинаха хора. Това е само искрата, която детонира обществената бомба. Нещата в Румъния вървят много зле, корупцията разрушава всичко, шепа негодници взеха съдбата ни в свои ръце. Дотук, писна ни! Убийци!“

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4