Руски лайнер с над 200 пътници се разби над Синайския полуостров

Пътнически самолет с 212 души на борда изчезна. Египетската служба за контрол на въздушния трафик е изгубила контакт със самолета, след като той излетял от курорта Шарм-ел-Шейх към Русия, съобщава „Мирър”.Самолетът Airbus е на компанията “Когалимавиа” и е претърпял катастрофа в северната част на Синайския полуостров, предава РИА Новости.

Sky News Arabia съобщава, че спешните служби вече са намерили мястото на катастрофата и над 20 линейки са се отправили от град Ел Ариш . На борда е имало 212 пасажери и 7 члена на екипажа.

По първоначална информация, хората на борда са предимно руски туристи, прибиращи се в родината си след почивка.

Първоначалният оглед на мястото на катастрофата на руския самолет, разбил се на Синайския полуостров в Египет, показва, че катастрофата се дължи на технически проблем, съобщава Ройтерс. Агенцията цитира източници от службите за сигурност на египетския район Северен Синай.Според експерти, цитирани от lenta.ru, версиите, че самолетът е свален от противовъздушни ракети са несъстоятелни. Според тях бунтовниците в района, включително и радикалните ислямсти, разполагат със системи, които са способни да свалят обекти, летящи на височина не повече от 3-4 хиляди метра. Според сайта Flightradar самолетът започва да губи рязко височина, докато е на повече от 10 хиляди метра надморска височина.

В самолета на руската компания “Когалимавиа” е имало 217 пътници и 7 души екипаж, почти всички – руски граждани.

Около 150 тела, част от тях обгорели, са намерени в радиус от 5 километра от мястото, където е паднал самолетът. Машината е паднала вертикално и в резултат на това много от отломките са се запалили. По предварителни данни на египетските власти няма оцелели.

Както е известно, египетски клон на джихадистката група “Ислямска държава” обяви, че тя е свалила самолета. „Войниците на Халифата успяха да свалят руски самолет в Синайската провинция“, пише в „Туитър“ екстремистката група. Тя твърди, че свалянето на самолета е в отговор на руската намеса в Сирия.

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4