Сръбски академик №1: Да пуснем Косово

Председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата (САНУ) Владимир Костич хвърли бомба по болезнен за Сърбия въпрос, като заяви, че Косово фактически и формално е изгубено за Сърбия. В интервю за Радио “Београд” той каза, че сега единствената политическа мъдрост е как “с елементи на достойнство” да се напусне Косово. Костич (62 г.) освен това нарече съюза с Русия “изкуствена алтернатива” и че е “необходим завой, с който да се влезе в този рай ЕС”.

Най-остро реагира президентът Томислав Николич. Той заяви, че позицията на академика, изнесена в момент, когато държавата води тежка битка, въпреки страхотния натиск и двойните стандарти на подкрепящите независимостта на Косово, противоречи на интересите на Сърбия. Той призова САНУ да вземе отношение по становището му, както и дали Костич може да остане шеф на академията. Николич защити и връзките на Сърбия с Русия, пише още в. “Труд”.

Премиерът Александър Вучич бе по-мек, каза, че не може да се съгласи с Костич, но той има право право на своя позиция и няма да го нарече предател. “Лошо е времето за такива изявления – в момент, когато се опитваме да попречим на членството на Косово в ЮНЕСКО”, добави Вучич.

И след критиките Костич не клекна. Той повтори, че е представил личната си позиция, а не на САНУ. Подчерта, че е важно да я каже, даже и да e неудобна на колективния ум. “Няма да позволя някой да ми нарежда какво мога да кажа и какво не”, заяви Костич пред “Вечерне новости”. “Нека Сърбия сама да реши на кого да вярва”, добави академикът, който е лекар невролог.

Categories: История

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4