България трета сила в Европа на савате

България стана трета сила в Европа в класирането по медали на Европейското първенство по савате (френски бокс), което се проведе от 16 до 18 октомври 2015 г. в унгарската столица Будапеща. Националният отбор на страната ни беше съставен от седем състезатели, шест жени и един мъж, всички представители на  столичния ABC Fight Club, които спечелиха златен, сребърен и три бронзови медала. Петя Станева стана абсолютна европейска шампионка на първенството на стария континент, като на финала в категорията до 75 кг победи категорично състезателката от Русия. В Будапеща европейска вицешампионка стана Виктория Йорданова в категорията над 75 кг, а бронзови медали спечелиха Джоана Нуамеруе в категория до 65 кг, Анелия Милкова в категория до 48 кг и Йорданка Петрова в категория до 52 кг. Техен треньор е Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до ITF, международен инструктор и международен съдия по таекуон-до), основател и главен инструктор и треньор на ABC Fight Club.

„Искам да подчертая, че това са състезатели, които за първи път участват на Европейско първенство по савате; това е боен спорт по съвсем различен правилник, много специфичен. Те успяха да се преборят още на дебюта си за медали и затова съм много доволен от представянето им. Още повече, че не успяхме да направим някаква специфична подготовка за това състезание по причина, че нямаше възможност за това. Всички са състезатели, които имат опит в други бойни изкуства най-вече таекуон-до и кик бокс. С този си опит и с това, че дадоха най-доброто от себе си, успяхме да постигнем този резултат“ – коментира треньорът Красимир Гергинов.

В първенството в унгарската столица участие взеха 118 състезатели от 15 държави. В класирането по държави страната ни стана трета в Европа, след родината на савате – Франция, която абсолютно доминира в този боен спорт, и чиито състезатели спечелиха 11 златни медала. Втора е Сърбия с три златни медала, където савате се развива от началото на 20-ти век и има между 30 и 50 активно действащи клуба.

„На първо място, искам да изкажа огромна благодарност към нашия отбор от седем състезатели и нашия треньор Красимир Гергинов. Наистина се почувствах горд, че това е отборът на България. Че всяка една среща беше на ниво и достойна за такъв голям форум. Бих искал тази инерция, която е тенденция в последните години, да продължи; да имаме пълни 16 категории мъже и жени на следващите първенства, както правят големите сили в савате. Убеден съм, че с всяко следващо състезание все повече ще се съобразяват с нас в този спорт“, каза Георги Танчев, председател на Българската федерация по савате.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4