Б. Борисов: Благодарим на Турция

Срещата започна с изказана благодарност от страна на премиера Бойко Борисов към турския му колега Ахмет Давутоглу за поканата заедно с министъра на Външните работи г-н Митов и посланика ни в Турция г-жа Надежда Нейнски да се срещнат в Истанбул вчера.

“Искам да изкажа съболезнованията си за загиналите и жертвите от терористичния акт. След атентата в Сарафово знам колко e тежко за една държава и един народ да понесат толкова жертви. В същото време искам да кажа едно голямо благодаря за усилията, които Турция полага, за да задържи на своя територия хората, прокудени от Сирия и околните й държави. Ние отчитаме огромните усилия, големия жест и трудностите, с които Турската държава се среща, за да не дойдат тези милиони бежанци на българската граница. Ще продължим да работим заедно в тази посока и именно затова българската позиция на Европейския съвет е да бъде изградена Зона за сигурност в Сирия. Така хората ще бъдат максимално близо до родните си места и ще могат в един момент лесно да се върнат там. Също така ние смятаме, че Турция трябва да бъде включена в Третия пакет на сигурните държави”, беше част от изказването на премиера.

“Трябва да засилим икономическите и бизнес контакти, защото само след 4-5 дни откриваме магистрала Марица и така от България до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет. Това е един сериозен довод за задълбочаването им”, допълни премиерът Борисов след срещата ни с турския министър-председател.

Източник и снимки: Фейсбук


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4