Ивелин Попов: Проблемът ни е в главата

Лидерът на националния отбор по футбол Ивелин Попов направи много интересно изказване след победата над Азербайджан с 2:0 в европейска квалификация. В негой той обясни причините за провала в кампанията за Франция 2016.

“Радващо е, че завършихме с победа, но като цяло – пореден провален цикъл. Отдавам го на много неща. Когато има атаки към даден футболист или треньор, ръководството трябва да излиза и да казва “това са хората, на тях ще разчитаме”. Трябва да ги защитава, за да се чувстват футболистите и треньорът уверени в себе си и да работят на спокойствие.

Не чувстваме подкрепа, защото съм имал разговор с хора от ръководството на футболния съюз. Много от идеите ми съвпадат с техните и много се радвам, че победихме, защото ще имаме малко повече време да работим за следващите квалификации. Вие, журналистите, също трябва да ни помагате.

На ръководителите също им е гадно. Кой обича да го бият като брашнян чувал – и ние не обичаме, и те не обичат. Те са постигнали много повече като футболисти на националния отбор, но времената са други, менят се. Трябва да гледаме по рационален начин, а не да седим на стари лаври и да си казваме едно време друго беше.

Ще кажа и друго нещо: националният не е само на София. Днес, ако играехме в Стара Загора, Пловдив, Разград, Ловеч, щеше да е пълен стадионът, друга атмосфера. Там хората гледат по друг начин на националния отбор.

След мача с Малта подкрепа получих от семейството си, 4-5 човека, които винаги са до мен. Тежко беше, но се изправихме всички и стъпихме на крака. Визирам, че не може като ме плюят мен, 10 човека да седят отстрани и да потриват ръце. Защото утре са те наред, други ден сте вие, после – треньорът, след това – президентът. А като видят, че сме единни и не могат да ни бутнат, няма да е така.

В отбора има единство. Не мислете, че на момчетата им е лесно.  Ако бяхме загубили срещу азерите, не знам какво щеше да стане. Имахме добри положения и е радващо, че победихме. Преди мача казах на момчетата, че не ни интересува играта – жълти картони, червени картони, но трябва да вземем трите точки.

Да ви кажа ли защо не виждате сърцата игра във всеки мач? Когато има лагер, четири-пет дни преди това се пише кой с коя спал, интрига след интрига. Идва мачът. Когато са два двубоя, при негативен резултат от първия – ни съсипват. Колкото и да се правим на железни, не сме железни. Дойде следващият мач – падаме, след което ни съсипват още 10 дни. Това казах и на жена ми. Идвам с настроение, за 10 дни вкарах 4 гола в Русия. Идвам тук и се надявам, че ще си тръгна с добро настроение. Да, наистина, днес победихме и ще си тръгна с добро настроение, но повечето пъти си тръгвам с гадно настроение. Не си мислете, че на нас ни е леко.

Другото, което искам да кажа, е, че когато на младите футболисти им се каже нещо, трябва да слушат. Едно време когато отговарях на Стилиян Петров, той ми каза: “Ще те набия”. И аз съм си навеждал главата. Бербатов също.

Днес като им кажеш нещо, те се сърдят. Мислят, че футболът е “Фейсбук”, показност на кола и с коя си бил – не е това. Като излезеш в чужбина е съвсем друго. Много малко започват да играят. Защо? Все някой друг ли е виновен? Търси вината в себе си.

Когато всеки види, че е виновен за нещо, нещата ще започнат да се подобряват. А не да казвам аз играх слабо, но Йордан игра по-слабо. Така се въртим в омагьосан кръг и 7-8 години все едно и също.

Имах среща с хора от ръководството. Винаги казвам истината – който иска, да я приема. Повечето я приемат. Според мен трябва да се свика обща пресконференция за всички, да се изгради обща стратегия и да започнем да правим нещата както трябва. За мен от нашата федерация трябва да влязат в контакт с тези на Румъния, Унгария, Албания. Да видят как се работи там. Как се работи там с медиите, защото вие сте много важна част. Вие може да вдигнете най-слабия футболист до небето и да сринете най-добрите със земята. Така е. Факт.

Що се касае до отказа на Гълъбинов да играе за България и критиките към Терзиев…

Гълъбинов ми каза, че не се чувства добре. Лично аз, и да ме плюят, повиквателна не бих отказал. Никога.

Терзиев преди 4-5 месеца вкара гол на Ливърпул, игра в Шампионска лига. Според вас има ли качества или не? Според мен – има. Проблемът е в главата. Психологически е проблемът, а не в качествата, защото ги има.

Всеки в отбора има приятели журналисти и може да им каже да пуснат тази и тази статия за това кой е взет и кой не. Така се въртим в омагьосан кръг. А когато всички са зад треньорите и те имат подкрепа, всочко ще е по-добре.

Когато играеш редовно, имаш самочувствие, опит, игрова практика. Когато не играеш, ти си на 300% мобилизиран, тичаш 15 минути, после се пресичаш и край.

Не си мислете, че като излезеш в чужбина и ще си въртиш синджира. Всеки ден се доказваш. Но ще ви кажа. В чужбина след една загуба хората ни казват да не се притесняваме, нещата ще се оправят, а тук – този не става, онзи не става. Такова е мисленето като цяло. Не се вижда градивното в един човек, как се развива. А се пишат стари глупости от преди 8-10 години.

Холандия и Швеция винаги са ни превъзхождали, а не към момента. През последните 21 години живеем с 94-та година. Много грешки се направиха. Едно време като играеха Стилиян, Мартин, Бербата, Мариян Христов, грешно се предаде щафетата.

Лесно е да се каже, че тези не стават и да идват другите. Нали покрай тях младите трябва да трупат опит. Мариян Христов – единственият българин, който е шампион на Бундеслигата, Бербатов – голмайстор на Висшата лига, Стилиян Петров – капитан във всички отбори, в които е бил. Той ако не ни е за пример, кой? Те трябва да са покрай отбора и да ни помагат“, заяви Ивелин Попов.

Categories: Спорт, Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4