Сайт ограмотява бежанците и им чертае евро-цивилизационни перспективи

Сайтът на немската организация Бордър мониторинг – w2eu.info – дава подробна информация за пътя, правата и начините, които емигрантите могат да използват по пътя им из Европа. Освен това се призовава бежанците да се свързват при нужда със сайта, като се обещава съдействие и подкрепа.  

В “туристическия” сайт може да се открие подробна информация за всяка една от страните – членки на ЕС (както и за северно-африканските страни и Турция), законовите уредби, маршрутите, новини и, разбира се – конкретни организации, които могат да бъдат полезни в случай на нужда и за правна помощ – в българския сектор това са Хелзински комитет, както и още 2 организации.

В сайта на организацията на челно място стои и доклад от миналата година на българо-немски екип, даващ перспектива за емиграцията в България със заглавието: “Капан в блатото на Европа. Ситуацията за търсещите убежище и бежанци в България.”  Описват се конкретни случаи и опасностите от расистки практики дори и на политическо ниво, като се цитират дословно партиите Атака, ВМРО и Националистическа партия на България с намеци за фашистки разбирания. Посочени са и причините за причисляването на ВМРО към дискриминационните елементи в българското общество, включвайки протеста срещу Свидетелите на Йехова в Бургас (2011), който се е превърнал в погром, участието им в организирането на Луков марш (заедно с нео-нацистки формирования от Европа), многобройните изказвания и подкрепа на настоящия евродепутат Ангел Джамбазки против LGBT проявите, погромите срещу ромски и турски малцинства през 2011 г. и други откровено расистки проявления.  Докладът дава спешни препоръки на българските власти какви мерки да вземат, за да направят по-поносим престоя на бежанците на наша територия и как да се спазват правата им.

Сред темите на доклада са насилието на границата (българо-турската), пренаселени лагери и бездомността, липса на перспективи за интеграция, ксенофобията и расистки нападения. Цитира се факт, че България има официални европейски препоръки да не толерира институционалната и процедурната дискриминация. Посочват се случаи и свидетелски показания за грубо отношение от страна на български власти към емигрантите. 

Има и 21 точки за успешно минаване на процедурите при идване в България, с които успешно може те да се завършат. Между препоръките за кандидат бежанците се отличават следните:

Не крещете и не викайте, изглеждайте смирени.

Не се бийте помежду си, а се уважавайте и си помагайте

По време на посещение на делегации, трябва да се усмихвате и да говорите тихо и да не крещите и викате

Целият документ можете да разгледате тук – http://bordermonitoring.eu/wp-content/uploads/reports/bm.eu-2014-bulgaria.en.pdf

Редакцията на ВН не изказва и не подкрепя собствено мнение в материала.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4