В Сирия е освободен град Ал Бахса. Ексклузивен репортаж на руска телевизия (ВИДЕО).

На тези кадри руските хеликоптери нанасят удари по позициите на терористите от Ислямска Държава. В същото време сирийската армия провежда наземна операция против терористите. Населеното място Ал Бахса в провинция Хама, което 2 месеца се е намирало под контрола на ислямистите, е превзето от армията предния ден и там протича операция по прочистване от вражеските бойци. Ислямските терористи се опитват да евакуират ранените през подземните тунели и укрепления, които са излючително много в района. Преди градът е бил щурмуван и превзет на 5-ти август тази година от ислямистите на групата „Джаиш Ал Фатх” – едно от подразделенията на терористичната организация „Джебхат Ан Нусра”. Тук ислямистите са създали един от своите силно укрепени райони, от които са ръководени нападенията над сирийската правителствена армия. След помощта на руските въздушни удари, сирийската армия минава в настъпление и всички отбранителни линии на терористите са рухнали в сражението.

Заедно с напредването на армията, в своите домове се завръщат и първите жители на градчето. Това са две местни семейства, които през тези два месеца са живели в бежански лагер в град Латакия. Но още щом като разбрали, че сирийската армия предстои да освободи Ал Бахса, решили да тръгнат към родните си домове. Ето какво разказва една жена от бежанците:

„Терористите дойдоха през нощта. Чухме викове и стрелба на улицата, и разбрахме че предстои да се случи нещо много страшно. Успяхме веднага да избягаме от къщи, и взехме с нас само нашите документи. Как успяхме да оживеем и досега не мога да повярвам, защото след това разбрахме, че въоръжените терористи са нахлували в домовете и са убивали всеки когото видят. Но не мога да си обясня защо. Никой от нас не е служил в редовната армия.”

Завинаги ще запомнят тази страшна нощ и нейните деца – грохотът на взривовете, виковете на техните родители и страшният ужас: „Бяхме толкова уплашени, че не можехме да се движим. Постоянно избухваха взривове. После татко ни каза, че по нас са стреляли с танкове.” Военните все още не пускат тези семейства в града, защото още се чуват изстрели и има опасност за тях. Армията разполага снайперисти по височините, за да следят за останали в града терористи.

Градът е силно пострадал в хода на нападението на терористите през август, а също така и при настъплението на армията и започналите сражения с използване на тежка артилерия и танкове. Вследствие на пораженията, домовете на много семейства вероятно са унищожени. Не е изключено в много от изоставените къщи да са заложени експлозиви от терористите.

За два месеца окупация ислямистите шокирали със своята жестокост дори тези от местните жители, които им засвидетелствали вярност и останали в града. До този момент, от сирийската армия вече са намерили над 140 трупа на загинали, убити от ислямистите и захвърлени на улицата. Само в една от къщите били открити 4 тела на загинали, убити с изстрел в главата. Съдейки по облеклото, всички убити са цивилни. Те са били убити преди няколко седмици. Ислямистите даже не си направили труда да погребат убитите в съответствие с ислямските традиции. Ето така са действали в териториите под техен контрол опозицията, която на запад наричат „умерена”. От сирийската армия очевидно с пълно право ги наричат терористи и престъпници. За това коментира генерал Самир Сулейман от сирийската армия: „Терористите се опитаха да спрат нашето настъпление, но без успех. Ние освободихме града и продължаваме нататък по план.”

При отстъплението си терористите изоставили и своите оръжия. Никога преди това те не са бягали толкова позорно. Стрелково оръжие, гранатомети, миномети са намерени направо на улицата. А в центъра на града, при няколко точни попадения преди три дни, руските бомбардировки са унищожили цял склад с оръжия и боеприпаси, което разбира се значително облекчило напредването на сирийската армия. Ето как коментира и сирийският губернатор на провинция Хама:

„Вие видяхте, че всички сили на злото се обединиха за да унищожат Сирия, а те въобще не са малочислени, защото са поддържани от САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Катар. Позицията на нашите руски приятели е единствената справедлива в този конфликт, и ние сме им много благодарни за тяхната подкрепа. И разбира се благодарим на сирийската армия, на нашите доблестни воини, които рискувайки своя живот влизат в бой и освобождават родната земя.”

Пред местните власти сега стоят две основни задачи: Осигуряване на провизии и подслон за подразделенията на сирийската армия, които сега се прегрупират и подготвят за нова операция; и да започнат възстановяване на разрушените стопанство и икономика на освободените села и градове. Сега Ал Бахса изглежда разрушена и обезлюдена, но съвсем скоро жителите ще започнат да се завръщат в своите домове. Преди два месеца те са били принудени да избягат, когато градът е бил завладян от ислямистите, но сега когато те са отблъснати от сирийската армия, жителите могат отново да се завърнат.

За широкомащабното настъпление на армията разказва репортерът от руската телевизия „Россия 24” Дмитрий Петров.

vitoshanews.com

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4