Удивителното откритие за Плутон! (видео)

Добре дошли на Плутон: Свят на синьо небе и червен лед

Новините излизат дни след като имаше много слухове, че НАСА ще разкрие “невероятно” откритие за Плутон и нейната мисия “Нови хоризонти”. Последва и опровержение на НАСА за това – “Има един фалшив слух, че ще обявим голямо откритие за науката от мисията. Напълно невярно”…

И все пак…

Появиха се две различни версии на един и същи образ на замъглени слоеве на Плутон, заснети от “Нови хоризонти”.

“Изненадана съм, че този воден лед е толкова червен”, казва члена на научния екип от Университета на Мериленд – Силвия Протопапа. “Ние все още не разбираме връзката между воден лед и червеникавите оцветители по повърхността на Плутон”.

Според физика Брайън Кокс е напълно възможно да има извънземни под кората на планетата. Неговите прогнози се базират на новите снимки, които разкриват огромни ледници и планини, направени от воден лед. “Тези характеристики загатват възможността за подземни морета или океан на планетата джудже, достатъчно топли да процъфти органичната химия”, каза Кокс. “Всичко това означава, че – ако нашите разбирания за живота са поне малко правилни – там има всички условия за някакви живи същества!”

През последните седмици подробни снимки на Плутон разкриват нови черти като дюни, азотни ледени потоци, които очевидно се процеждат от планинските райони към равнините, а дори и мрежи от долини, които може да са били издълбани от материала, преминаващ над повърхността на планетата, която се намира “на ръба” от Слънчевата система.

Джеф Мур, лидер на Геология, геофизика и заснемане в мисията “Нови хоризонти” каза: “Разбърканите на случаен принцип планини може да са огромни блокове от твърда вода с лед, плаващи в рамките на една огромна, по-плътна, по-мека сплав от замразен азот в рамките на региона, неофициално наречен Sputnik Planum”. Той допълни, че само 10 на сто от данните, придобити за Плутон и луните му са били анализирани досега.

Нови хоризонти вече пътува към края на Слънчевата система и пояса на Кайпер, около три милиарда мили от Земята. В момента апарата е на 5 милиарда километра от Земята, като всички системи за здрави и работят нормално, според днешната актуализация на НАСА. Всички очакваме с нетърпение още информация за Плутон и още от мисията, които ще потвърдят или отрекат възможностите за научно доказан живот, а защо не – и за разумен живот във Вселената.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4