Рома Прайд и в България

За пета поредна година Европейското анти-расистко движение и 22 партниращи организации от цяла Европа ще проведат кампанията Roma Pride  – Ден на ромската гордост и култура. Тя ще започне на 4 октомври и ще продължи със събития през следващата седмица в 14 държави: Австрия, България, Чехия, Естония, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Македония, Черна гора, Холандия, Румъния и Украйна. В България събития ще бъдат организирани от Център Амалипе и “Свят без граници”.

Целта на кампанията е да апелира за повече толерантност и приемане на ромите като представи богатството на ромската култура и приноса на ромската общност в европейската история. През 2015 г. кампанията протича и с оповестяването на манифеста „Достойнство за Лети”, която апелира за премахване на фермата за свине, намираща се върху останките от бившия концентрационен лагер в Лети, Чехия, в който са били избити десетки хиляди роми по времето на Втората световна война. Манифестът вече е подписан от 73 евродепутати, като през идната седмица ще бъде предложен и на евродепутатите от България.

В рамките на кампанията Roma Pride  – Ден на ромската гордост и култура се планират множество събития, сред които публични дискусии, акции за популяризиране на ромската култура, театрални постановки и др.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4