За Гибона, ЦСКА и “левскарите”

Аз не съм адвокат на Божидар Искренов, но трябва да се знае, че преди да премине в ЦСКА, Гибона беше оставен в последния момент без отбор от президента на… Левски Томас Лафчис, след като заедно с Андрей Желязков вече бяха убедили Гиби да се върне от Ботев (Пд) в Левски (а Искренов бе в Ботев, след като същият президент на Левски поиска от него да мине проби, след като се бе върнал от Швейцария). Така че преминаването на Гибона в ЦСКА е дело не по-малко на президента на Левски и безучастието към това на публиката на Левски и левскарската общност.

За бг спортната псевдожурналистика изобщо не говоря. За това “помогнаха”, разбира се, и именити съотборници на Гибона, които искаха те да блестят в отсъствието му на “Герена” – но то всичко се връща – скоро след това те също не бяха там. Жалкото е, че Искренов можеше да играе до 40-годишен в Левски и да се пенсионира като най-голямата му легенда, но ненаказано добро няма – особено в България.

Така му се отплатиха от Левски на…Радостта на народа. Между другото, падението на Левски и левскарската общност продължи – наскоро тихомълком са го уволнили като мениджър в школата на клуба и впоследствие отказаха да му дадат пропуск за финала за купата на БГ. Не последва никаква реакция от левскарската общност отново. Журналистически интерес – също не, разбира се.

Колкото до кандидатирането му за кмет от ДПС – това беше тотална глупост от негова страна, но с нищо не засенчва качествата му на най-великия бг футболист от последните 40 и кусур години.

А като става дума за служба в полза на ЦСКА, трябва да се питат т.нар. сини т.нар. легенди Михайлов и Сираков като БФС шефове защо преди няколко години червеноармейският клуб беше оставен незаконно в А група, както и опитва ли се БФС да адвокатства и сега пред ФИФА и УЕФА на клуба с червената петолъчка. Ето на такива смятам, че заслужено може да се присъди званието заслужили съ-червеноармейци. А не на Гибона, който и като играеше за ЦСКА (и показваше най-зрелия футбол в кариерата си) казваше публично, че си остава левскар.

Тодор ЯНАКИЕВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4