Убиецът от Копитото имал книжка от два месеца, опита се да избяга в Румъния

Мамати 1

Един син имам и той няма да влезе в затвора, отсякъл в понеделник вечерта бащата на 18-годишния Дани Мохамед Фахд ал Келани, когато разбрал, че детето му е блъснало и убило с мерцедеса си 62-годишния Радослав Стоянов по пътя от Копитото за София. След като закарал злополучния мерцедес, модел CL 500, в сервиз на приятел в кв. „Надежда”, за да се ремонтира и така да се заличат следите от престъплението, бащата събрал най-необходимия багаж и със сина си потеглили за Румъния.

Във вторник сутринта трупът на прегазения мъж бе намерен, а полицията успя бързо да разкрие колата, която го е убила, и шофьора, който я е карал. Разследващите посетили майката на Дани й и обяснили, че всичко е ясно и е по-добре мъжът и синът й да се върнат и да се предадат. Жената се свързала по телефона със съпруга си, казала му, че колата е намерена, че полицаите знаят кой я е карал, че няма смисъл да се крият и по-добре да се върнат в страната. Така и станало, а Дани и баща му били задържани на Дунав мост, пише „24 часа”.

Както БЛИЦ съобщи, момчето е имало книжка от 2 седмици. Заедно с него в колата били трима негови приятели, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов на брифинг в СДВР. „Категорично не става въпрос за гонка”, поясни Костов и посочи, че шофьор без опит се е качил на мощна кола във време, което изисква доста по-добри шофьорски умения. Много е възможно той да е бил пиян. Другите момчета обаче са категорични, че шофьорът не е пил алкохол.

Дани ал Келани е обвинен в причиняване на смърт при катастрофа и е задържан за 72 часа. В събота съдът ще решава дали да го остави в ареста.

От профила на Дани във фейсбук става ясно, че момчето е маниак на тема коли. Споделил е редица снимки на мощни возила, които е заснел из София. Има и няколко кадъра от 2014 г., когато още не е имал шофьорска книжка, как държи ключове от автомобил. Не е ясно обаче дали това са само снимки, с които младежът се е фукал пред приятели, или и тогава е нарушавал закона, като е карал без книжка.

Дани е качил снимки от купето на мерцедеса, с който уби Радослав Стоянов. Няколко фотоса издават, че младежът е правил снимки на други коли, докато е бил зад волана им. Семейството на Дани имало два мерцедеса – един за бащата и един за сина.

Изяснява се, че шофьорът е имал свидетелство за управление от 2 седмици, в автомобила „Мерцедес“ са пътували още двама 18-годишни младежи и един – на 17 години. Малко по-късно катастрофиралата кола е открита в гараж в кв. „Надежда“, собственост на негов познат.

Установеният водач веднага е обявен за издирване, уведомени са и граничните пропускателни пунктове. Така на вход на ГКПП-Дунав мост извършителят на престъплението е задържан.
Главният секретар на МВР не скри съжалението си, че нито един от четиримата не е помогнал на блъснатия човек, че по никакъв начин до задържането им не е постъпвал сигнал в полицията нито от тях, нито от хора, с които те са общували след извършеното престъпление. Според комисар Костов това е сериозен повод за предизвикване на обществен дебат.

Предстои до часове да бъде повдигнато обвинение за ПТП с причиняване на смърт и ще бъде взета мярка “задържане под стража” за срок от 72 часа на задържания 18-годишен шофьор, заяви зам.-градският прокурор Чавдар Ангелов. В прокуратурата бе образувано досъдебно производство, незабавно след като бяхме уведомени от органите на МВР, посочи Ангелов. Той благодари поименно на служителите от МВР за техния денонощен труд и за това, че в рамките на 15 часа, след като е докладвано престъплението, извършителят бе установен.

Те са: инспекторите разузнавачи в сектор „Престъпления против личността“ в СДВР – Кирил Спасов, Добромир Маринов, Галя Цветанова, Владимир Гатев и Григор Йосифов, както и двамата старши разследващи полицаи от сектор „Разследване на транспортни престъпления“ в СДВР Явор Алексиев и Чавдар Чиков.

Заместник-градският прокурор обясни, че на останалите трима души, пътували в колата, за момента няма повдигнати обвинения, а бащата не може да бъде подсъдим за съучастничество./БЛИЦ

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4