Как Рейгън унищожи СССР и Източния блок. Хронология на „освобождението“

Има на кого да благодарим не само за феодалната демокрация, която замести социализма, но и за трудните и тежки години преди прехода и след него. Амбицията на една империя да постигне глобална доминация, мина през труповете на държавите от Източния блок.

Социализмът и без намесата на Рейгън беше обречен, заради безумните  разходи за привилегии и издръжка на ненужни институции, но плавният преход даваше надежди за съхранение на съграденото, установяване на истинска демокрация, правов ред, запазване на вече съществуващите пазари, като двигател за развитието на всяка икономика. Шоковото и стратегическо подтикване към по-бърз колапс, доведе до „освобождение”, но и до бедстващи постсоциалистически държави, обречени да живеят на кредит.

Но все още има българи, които изпитват истинско задоволство, че са преминали през всичко това, и че все още изплащат последиците от американската хегемонистична политика. Някои предлагат да се издигне паметник на Рейгън във всяка социалистическа страна, така както са го направили поляците. Ако тази „услуга” заслужава паметник, то той трябва да бъде Паметник на Стокохолмския синдром.

Сайтът Между редовете.сом предлага с малки съкращения публикация от http://desebg.com/ – откъс от книгата на Питър Суайцър, „Победа” – тайната стратегия на Рейгън за разбиване на СССР“. Целият материал можете да прочетете тук

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4