Икономическият растеж не беше за сметка на природата през 2014!

Не бихме искали да плашим никого, а само да съобщим, че до онези два градуса повишаване на световната температура, след които връщането към нормалното ще е много, много трудно, всъщност имаме… хм, един градус. Ако планетата се затопли с още малко за всички екосистеми ще започнат промени, които учените наричат „необратими”. Ние науката няма да я оспорваме, оставяме това на смелчаците, които са убедени, че утрешният ден им е гарантиран. Просто знаем, че сред основните причини за състоянието, до което сме докарали света, е постоянното ни желание за произвеждане на неща с цел икономически растеж, просперитет, достигане на нови финансови висоти и други подобни мероприятия, които не са особено смислени, особено когато се случват на гърба на Земята.

Оказва се обаче, че можело и да растем икономически, и да не режем клона, на който седим / живеем. Според последните данни на Международната енергийна агенция (IEA) сме постигнали непостижимото: през 2014-а икономическият растеж е продължавал, докато нивата на вредните емисии са останали непроменени от предходната година. Такова нещо не се е случвало от 40 години. По тази причина светът смяташе, че не може да има растяща икономика без замърсяване и двете си вървяха дълги години ръка за ръка, като скачени съдове.

За достигането до този невероятно ключов момент в борбата с климатичните изменения голяма роля е изиграла промяната в енергийната консумация в Китай и в останалите индустриални държави. Благодарение на това онези 32,3 милиарда тона въглероден диоксид, намиращи се в атмосферата ни през 2013 г., не са качили нито килце.

Въпреки всичко, тези 32,3 милиарда тона CO2 все още представляват огромна заплаха за единствения дом, с който разполагаме, така че се надяваме скоро тенденциите за задържане на нивото им да се превърнат в такива, които бележат спад. Виждаме, че се прави необходимото в тази посока и очакваме резултати и от срещата на върха в Париж в края на годината, която трябва да даде нов тласък на опитите за намаляване на вредните емисии.

Източник: Горичка.бг


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4