Световният ден на женския хокей ще бъде отбелязан за първи път в България

Световният ден на женския хокей ще бъде отбелязан за първи път в България на 10 октомври 2015 г., събота, в Зимния дворец, със съвместна тренировка на националните състезателки по хокей на лед – жени и момичета, които тренират хокей на лед; демонстративен мач на националния отбор на жените, както и много забавления. Поканени са момичета от софийски клубове, които се занимават с хокей на лед, както и всички, които проявяват интерес към атрактивния зимен спорт. Инициативата е на Българската федерация по хокей на лед, в съответствие с международния календар, в който тази година 11 и 12 октомври са обявени за Световен уикенд на женския хокей (World Girls’ Ice Hockey Weekend).

Събитието ще започне в Зимния дворец на 10 октомври, събота, от 15.00 часа, а входът за него е свободен.

„Присъединяването ни към тази хубава световна инициатива цели популяризация на женския хокей в България“, разказва единият от треньорите на националния отбор по хокей на лед за жени – Диан Лилов. „В събота ще опитаме да съберем на пързалката в Зимния дворец момичетата от всички софийски клубове, които тренират хокей на лед, заедно със състезателките от националния отбор. Ще се проведе тренировка, на която ще им бъдат показани основни упражнения, а след това националният отбор ще играе демонстративна среща, в която ще се състезават „сини“ срещу „бели“. В тренировката се очаква да се включи и Стоян Бъчваров, изпълнителният директор на Българската федерация по хокей на лед“, допълва Диан Лилов.

По думите му – женският хокей става все по-популярен в световен мащаб, а интересът към него е огромен. Освен всичко друго, тренировките по хокей имат и здравословен ефект. „Доказано е, че въздухът, който децата дишат на ледените пързалки, е много полезен за тези, които страдат от респираторни заболявания“, разказва още той. Що се отнася до широко разпространените страхове, че „малките ще настинат“, той е категоричен, че подобни опасения са неоправдани, тъй като децата са в движение през цялото време. Практиката е показала, че в тренировките под формата на игрови ситуации и импровизирани състезания най-добре се научават основите на зимния спорт. Най-подходящо е да ориентирате децата към хокея на 5 – 6 години, но на практика няма ограничения за възрастта. В сезон 2015/2016 за първи път в България ще се проведе Държавно първенство по хокей на лед за деца до 10-годишна възраст. Неговата цел е децата да се учат на първоначалните общи правила в хокея.

С отбелязването на Световния ден на женския хокей в България започва и подготовката на българския национален отбор по хокей на лед – жени за предстоящия състезателен сезон 2015/2016 г. Треньори на отбора са Диан Лилов и Светлин Стоев. От 13 октомври започват тренировките на отбора, три пъти седмично на лед, и три пъти седмично – сухи тренировки. Подготовката на националките е насочена към най-отговорното състезание в края на годината: от 7 до 10 декември София е домакин на Световна квалификация по хокей на лед за жени, която ще се проведе в Зимния дворец. „За момичетата в националния отбор на този етап знам, че са много изпълнителни и стриктни“, разказва треньорът Диан Лилов. „Познаваме някои от тях покрай хокейните клубове и НСА, знам, че са старателни и имат голям интерес към това, което правят. Като цяло, наблюденията от заниманията с жени са, че са по-дисциплинирани на тренировките от мъжете“, обобщава той.

12084161_10204503877470715_646862550_n

Световният ден на женския хокей е глобална възможност за момичетата на всякаква възраст да опитат хокея като нов вид спорт. В досегашните издания на инициативата от 2011 г. до 2014 г. са се включили хиляди участнички. Тази година инициативата е обявена като Световен уикенд на женския хокей (World Girls’ Ice Hockey Weekend) и ще се проведе на 10 и 11 октомври. Международната хокейна федерация прикани всички свои членове, клубове, асоциации и лиги да отбележат събитието с различни прояви. Женският хокей е един от най-бързо развиващите се спортове в световен мащаб и стремително разширява географията си. В Световния ден на женския хокей като цяло момичетата могат да видят основни умения в хокея, да научат какви са възможностите за тренировки по хокей в своята страна, да си припомнят правилата за феър плей, спортсменство и екипна игра, да се срещнат с нови приятели в любимия спорт и разбира се – да се забавляват.

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4