Лоурънс Уилкерсън: Най-важната задача е да се удържи победа над „Ислямска държава“

САЩ най-добре да се занимава с демокрацията в собствената си страна

Лоурънс Уилкерсън (р. 1945) бивш полковник от Американската армия и началник на кабинета на секретаря по отбраната Колин Пауъл (2002 – 2005). В интервю за RT коментира 70-ата Генерална асамблея на ООН и сирийската криза.

От изказването на Барак Обама пред ООН стана ясно, че той не планира да си сътрудничи с Путин за разрешаването на сирийската криза. Защо тогава призовава всички да застанат в общ фронт срещу „Ислямска държава“?
И аз не виждам логика. Надявам се, че все пак вървят тайни преговори с Москва, Техеран, Анкара, възможно е и с Рияд. И се надявам, че по тези секретни канали ще постъпи друга информация. Възможно е те да обсъждат, как правилно да се разположат приоритетите по този въпрос. Най-важната задача е да се удържи победа над „Ислямска държава“. Второ, когато тази мисия бъде изпълнена докрай, тогава може да се започне и сформирането на новото правителство. Смятам, че Асад трябва да участва него за определен период от време. Това трябва да бъде преходно правителство, което да функционира, докато върви формирането на правителство, което и Иран, и САЩ, и Москва ще сметнат за съответстващо на волеизявлението на сирийския народ. Президентът Обама трябва най-напред да се разбере с демокрацията в собствената си страна, а след това да обвинява в отсъствие на демокрацията у другите. Днес демокрацията в САЩ се намира под сериозен натиск, неравно се разпределя богатството, лошо се отнасят с малцинствата, ние най-добре да се заемем със собствената демокрация, а не да я разпространяваме по целия свят.

Искам да се върна към това, за което вече говорих. Гражданската война в Сирия е най-сериозният проблем в региона, още по-сериозен, отколкото т.нар. ядрена програма на Иран. И ако Москва, Анкара, Техеран, Рияд, Вашингтон не се съберат и не победят първо „Ислямската държава“, а след това не бъде избрано правителство, което най-добре да представи народа на Сирия, нищо добро няма да се случи. Бежанците ще запълнят целия свят. Аз разбирам проблемите на господин Путин, разбирам, че в Сирия воюват около 2 хиляди души, които може да се върнат в такива места като Чечения. Разбирам неговата загриженост, разбирам неговите действия. Ние сме длъжни да разберем тази загриженост и да действаме на стратегическо ниво. Ние сме длъжни да си сътрудничим, а не да се сражаваме един срещу друг.

Каква подкрепа в борбата с „Ислямска държава“ може да окаже Русия?
Русия има морска пехота, самолети, наземна логистика, която е разгъната в Сирия. Тя има и пристанище, морска техника покрай това, която вече се намира на брега. Те имат колосални ресурси за борба с „Ислямска държава“. Но има един проблем: в този регион се намират 4,5 млн. въоръжени души. Това са Саудитска Арабия, Оман, Катар, Египет… И 30 или 40 хиляди терористи от „Ислямска държава“. За какво иде реч? Защо за победата над „Ислямска държав“ а са нужни каквито и да е външни сили, когато има толкова много ресурси в самия регион? Проблемът е в това, че някои от тях, със собствени сили, сами поддържат „Ислямска държава“ с пари, логистика и така нататък. Тази практика трябва да се прекрати. Необходимо е да се изградят приоритети, за което и говори президентът Рохани в Ню Йорк. Задача номер едно е да се победи „Ислямска държава“, и първи ешелон в тази борба трябва да бъдат местните сили, а не силите отвън.

източник: obshtestvo.net

Categories: Политика

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4