Падението на българския туризъм

България можеше да бъде прелестна ваканционна дестинация. Туризмът можеше да носи масово благоденствие и перспективи за мнозина. Да, можеше. Но за съжаление реалността е друга. Колко тъжно! Коментира Мирела Иванова в Deutsche Welle и в сайта на ДАРИКФИНАНС.БГ – darikfinance.bg

Туризъм и абсурди: открай време в България тези две понятия вървят ръка за ръка. То не бяха замърсени морски води, то не бяха презастроени защитени територии, скандали в Министерството на туризма и какво ли още не! На този фон най-новите данни за ваканционните нагласи на българите, огласени от Националния статистически институт, не би тряблвало да ни изненадват. От тях става ясно, че българите, които са били на почивка или екскурзия в чужбина през юли 2015, са се увеличили с 50% спрямо същия месец на 2014 г.

От изследването разбираме още, че през юли тази година над 66 000 българи са избрали Гърция за лятната си ваканция, като през миналата година това са сторили само 25 000 (това е ръст от 165%). През същия месец традиционно най-много български туристи е привлякла Турция – над 77 300. Само за сравнение: през юли 2014-та броят им е бил с 18 000 по-малко.

Какви изводи можем да си направим дотук? Че все повече българи предпочитат чуждите пред родните курорти. А всъщност България, със своите разнообразни възможности и дадености, би могла да бъде прелестна туристическа страна.

Няма как да не обърнем внимание и на масовите вирусни епидемии, покосяващи всяко лято стотици летовници по българското Черноморие, тревожните предупреждения за хепатит и краста, предизвиквана от шезлонгите и т.н. и т.н. А какво да кажем за нелепата битка за свободен и нормален достъп до плажа Силистар?

Открай време летовниците са принудени да плащат на арогантни охранители по 5 или дори 10 лева, ако искат да стигнат до него. Да не говорим за псувните и заплахите, звучащи по адрес на тези, които не искат да платят. Общинската и държавна власт така и не успяха да намерят решение на този уж простичък казус. В резултат на това от десет години насам ставаме свидетели на все едно и също безумство: някой летуващ се разбунтува, проявява шумно несъгласие с методите на охранителите, съответното министерство издава разпореждане до кмета на община Царево, а бургаските власти “дават клетва” до дни да подготвят предписание за вземане на мерки – и така до безкрай.

 

Колко жалко! Все пак България е страна, в която туризмът наистина би могъл да носи масово благоденствие и перспективи за мнозина. Само с бандитски кражби и алчна глупост обаче това няма как да стане.

Прочетете целия материал тук

Categories: Бизнес

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4