Една нощ в Йемен (галерия)

Йемен е страна на бързите промени. Страна, която се преобразява след залеза и след изгрева на слънцето. Две тотално различни пространства на живот. 28-годишният италиански фотограф Лоренцо Мелони е очарован именно от тази динамика. В едно от своите пътувания до държавата той прекарва три месеца, в които често намира себе си, снимащ спокойствието на дневния живот и озоваващ се в несигурността на йеменските нощи.

В Йемен, страна с 99% мюсюлманско население, едномесечното спазване на Рамазан разпокъсва ежедневната рутина. Животът по време на Рамазан се случва нощем. Дните са на закрито, далеч от изкушенията и суетата на живота. Мелони е документирал хаоса на нощта в Аден (пристанищният град) и Сана (столицата).

Мелони разказва своите наблюдения как през деня всеки се е скривал от слънцето и суетата и улиците се превръщат в призрачни алеи.  Обратният процес настъпва със залеза на слънцето. Всички излизат навън и хаосът започва.

Когато Рамазан приключи, дневният ред бива възстановен – младите хора търсят отчаяно работа, за да изхранват семействата си; жените вървят километри, за да носят несъществуваща вода, а мъжете си купуват АК-47, ядосани от липсата на промяна.

Мелони остава едва три месеца в Йемен, но той е решен да се върне за повече и да документира живота в тази страна.

August 2010 – Rural areas around Ibb. Farmers in their homes. Photo Lorenzo Meloni

Photo: Lorenzo Meloni

Автор: Боян Симеонов, Уеб медия ПОД МОСТА

Categories: Живот

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4