България чества 107 години от обявяването на независимостта си

На 22 септември 1908 година в историческия храм „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново е прочетен манифестът на княз Фердинанд І, който отхвърля зависимостта на България от Османската империя, наложена от Берлинския договор от 1878 г.

По случай Деня на Независимостта на Република България – 22.09.2015 г. в редица градове се провеждат чествания на празничната дата.

От 11.00 часа на площад “Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

От 09.30 до 18.00 часа Националният исторически музей /НИМ/ обявява вход свободен за всички посетители в Деня на Независимостта на България.

В Благоевград – от 11.00 часа пред Паметната плоча на пл. „Георги Измирлиев”, бяха почетени загиналите войни, дали живота си за обединението и независимостта на страната.

От 11.00 часа на площад Независимост във Варна се състоя тържествено издигане на националното знаме, молебен за България и празнично хоро за годишнината от обявяването на независимостта на България.

От 12.00 часа на площад „Христо Ботев” във Враца тържествено бе отбелязана 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

От 14.00 часа от църквата „Св. Димитър Солунски“ Регионален исторически музей-Велико Търново организира тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“, посветен на 107-та годишнина от обявяване на независимостта на България и 830 години от въстанието на Асеневци.

На сцената на пл. „Бдинци” във Видин от 11.00 часа се проведе официална церемония за отбелязване на Деня на Независимостта.

От 11.00 часа на пл. „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица се отбеляза честване на Деня на независимостта на България.

От 11.00 часа на площад „Севтополис” Община Казанлък организира празнична програма във връзка с националния празник 22 септември, на който честваме 107 години от Независимостта на България. Кметът на Казанлък Галина Стоянова произнесе тържествено слово.

От 11.00 часа на площад „Велбъжд” и в Кюстендил бе отбелязана годишнината от обявяване на Независимостта на България.

В Пловдив в 11.30 часа се проведе тържествен ритуал пред колоната на Независима България – площад „22 септември”.

Денят на Независимостта на България се отбелязва и в Сливен – с тържествен ритуал-поклонение пред паметника „Орлето”.

Oбщинa Cтapa Зaгopa opгaнизира тържествено общоградско чecтвaнe нa Дeня нa нeзaвиcимocттa нa Бългapия. От 11.00 часа в парк „Александър Стамболийски” се състоя тържествен военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4