Евродепутатът Ангел Джамбазки: Мястото на бежанците не е в България

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение” и член на Европейския парламент, даде интервю специално за сайта vitoshanews.com.

 • Г-н Джамбазки, как оценявате изминалата една година от мандата Ви в Европейския парламент?
 • Динамична и трудна. Трудна от гледна точка на въпросите, които Европа трябва да реши за своето съществуване. Важни и ключови въпроси за самото съществуване и на България. Виждате какво се случва около България, нужна е смела, бърза и радикална политика. Проблемите, които според мен не търпят отлагане са: пресичане на нелегалната имиграция, какво да се прави с тези стотици хиляди нелегални имигранти, които вече са тук само от тази година, ролята на Турция в процесите около България и т.н. Виждате, че София буквално за една година започна да се превръща в арабско-циганско гето. Тук включвам и ескалацията на напрежението в циганските гета.
 • Споменахте София като пример, според Вас какво се случва в столицата, как върви управлението на града. Това има връзка и с предстоящите местни избори?
 • Познавам проблемите на София достатъчно детайлно още отпреди работата ми като общински съветник в Столичния общински съвет. Сега, като представител в Европейския парламент , продължават да ме търсят хора, за да се оплакват от конкретни проблеми в града. Управлението на София е свръх централизирано. Решенията за развитието на София се съсредоточиха в една група хора в Столична община и няколко общински съветници. Този модел е вреден, дори опасен. Именно това е основната причина градът да не се развива планово, равномерно. Виждате, че определени проекти получават приоритет пред други, определени квартали и райони са приоритет преди други. Това дразни хората. Не е нормално 20г. да не изкърпят дупката в някоя квартална улица. Не е нормално години наред да се чака да се направи една детска площадка или градинка. Централизацията убива София. Може да е крайно като мнение, но съм сигурен, че мнозина го споделят.
 • А бежанците в София? Те се очертават като реален проблем?
 • Да, те се превърнаха в централен проблем. Едно важно уточнение – мнозинството от тези хора не са никакви бежанци. Това са нелегални имигранти. Те търсят достъп до социалните системи на европейските държави. Не приемам тезата, че тези компактни маси от нелегални имигранти от Близкия Изток и Африка са нещо нормално. Тяхното място не е тук. Не можем да приемем на наша територия населението на цяла Африка (към 100 млн.) и на Близкия Изток. С просто око виждате, че когато тези хора дойдат тук, те продължават да си живеят както са си свикнали и въобще нямат намерение да се съобразяват с нашите правила, традиции и закони. Единственото, което чуваме от тях, са претенции. Като български националист не приемам политиката на заселване на тези хора тук. Нещо повече – огромната част от тях са чисто и просто нелегални имигранти и трябва да бъдат депортирани.
 • Центровете за бежанци в София? Бяхте подели кампания за затварянето им?
 • Да, точно така. Събирахме и подписка. Столична община бяга от проблема, дори от разговор по него. Не смее да поиска от държавната власт да махне тези центрове и тези хора от тук. Мястото им не е в София. От ВМРО сто пъти сме казвали, че центровете трябва да са до границата (б.р. южната граница с Турция). Трябва да се ускори процедурата по разглеждане на документите, но да не се пускат нелегалните да обикалят из страната. И понеже повечето не са бежанци, трябва да ги връщаме обратно на държавите им. Това е.
 • Не успяхме да интегрираме циганите, ще успеем ли с бежанците?
 • Никой не е успял да интегрира циганите. Тези, които толкова упорито ни поучават от Западна Европа, нямат и един пример. Това е двойният стандарт, когато циганите са във Франция – събарят им бараките и ги гонят да се връщат обратно. Когато са в България ни пишат писма как нямаме право да им събаряме незаконните коптори. Относно София – лека-полека се обособяват едни цигански гета, които налагат поголовен тормоз над останалото население. Затова се стигна и до баталните сцени в “Орландовци”. Не е по-различно и във “Факултета”, и в “Баталова воденица”, и в “Христо Ботев”. София се превръща град, заключен между цигански гета. Сега вече си имаме и Малката Арабия в центъра. Лично на мен не ми харесва, не вярвам на никой нормален столичанин да му харесва. Истината е, че тези гета трябва да бъдат премахнати.
 • Кандидатирате се за кмет на София? Защо? Много хора казват, че не е почтено да сте евродепутат, а в същото време да се кандидатирате за кмет?
 • По предложение на Областния комитет и структурите на ВМРО в София приех поканата да бъда кандидат за кмет на ВМРО за Столична община. През последните месеци много мои приятели и познати, както и хора, с които сме се борили срещу несправедливости в София, ме приканваха да се кандидатирам за кмет. По въпроса за почтеността, мисля че не е коректен. Кандидатирам се за кмет на Столична община, защото за мен е много по-важно бъдещето на София, отколкото поста член на Европейския парламент. Мисля, че с екипа ми от ВМРО можем да променим много неща в града в полза на столичани. От ВМРО предлагаме за съветници много стойностни хора, които имат идеи за решаването на конкретни проблеми на хората. Аз се кандидатирам за кмет, а моят екип за общински съветници. Мисля, че е почтено. Не съм се венчал за Брюксел и, съвсем честно казано, бих предпочел да решавам проблемите на София, а не да се разправям по цял ден със закостенели бюрократи в Белгия. Като български националист за мен е много по-важна България, отколкото мястото в Европейския парламента в Брюксел. Освен това смятам, че постът „кмет” на столицата на държава членка е много по-значим, отколкото мястото в Европейския парламент. За всеки български политик би трябвало да е по-важно какво може и трябва да прави в България, а не да предпочита външни интереси или да бъде скъпо платен турист в Белгия, както някои колеги.
 • Интервю на Милен ДИМИТРОВ

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4