Култово: Бухенвалд отвори врати за бежанци

Бившите казарми на немския концентрационен лагер Бухенвалд, където по време на Втората световна война хиляди затворници са били убити, се превърна в убежище за 21 бежанци от Близкия изток и Африка. Мъжете живеят в казармите в продължение на няколко месеца. В помещенията има минимални удобства, пише The Daily Mail.

В помещенията има минимални удобства. За времето на престоя си бежанците разполагат с 135 евро за храна и принадлежности от първа необходимост.

20-годишният Абдуррахман Маса от Еритрея, който дели една стая с друг бежанец, споделя, че не се притеснява от предишното предназначение на сградата. “Добре ми е тук”, казва той.
На същото мнение е и Дияр – имигрант от Алжир. „Тук е добре. Много други не разполагат дори и с това”, отбелязва имигрантът.

Решението за заселване на лагера е заради извънредната ситуация с бежанците. “В казармите има много места”, казва Кристиан Ханке, ръководител на берлинския район Мите.

За първи път информация, че бежанците ще бъдат настанени в Бухенвалд, се появи в началото на годината. Дори и тогава местните власти признаха, че нямат ресурси да създават специални лагери за бежанци.

Бухенвалд е германски концентрационен лагер, създаден от нацистите в околностите на Ваймар през 1937 г. Първоначално името на лагера е Етерсберг. През концлагера са преминали около 240 000 концлагеристи. По време на Втората световна война в него са умъртвени около 56 000 души. Отначало в него са затваряни криминално престъпници, немски комунисти, социалдемократи и представители на религиозната секта “Свидетели на Йехова”, отказали военна служба и представители на други антифашистки сили. Същевременно в лагера са прехвърлени и затворници от други концентрационни лагери -Заксенхаузен, Заксенбург и Лихтенбург. По-късно основен контингент стават евреите, следвани от военнопленниците, циганите, затворници от почти всички страни на света и пр.

Превод: БЛИЦ

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4