Протестираха пред СЕМ срещу турския език по БНР

Членове на ВМРО и десетки граждани се събраха на протест под надслов „НЕ на турската реч по Българското национално радио“ пред сградата на Съвета за електронни медии.

Причината е днешното заседание на регулатора, на което трябваше да се реши дали да се отпусне лиценз на БНР за регионална програма в Кърджали, обхващаща и област Смолян, в чийто ефир да се излъчват предавания на турски език. СЕМ отложи решението и даде срок от две седмици на БНР да представи концепция за 18-часова програма и едва след това ще се гласува дали да бъде даден лиценз.

Според ВМРО това би било недопустим акт и скандално политическо обслужване на ДПС в навечерието на местните избори. От партията ще настояват за незабавните оставки на Радослав Янкулов и Георги Лозанов, оглавяващи БНР и СЕМ, ако разрешението бъде дадено. Част от протестиращите влязоха по време на заседанието на съвета, за да чуят аргументите за въвеждане на такава програма и да представят своите възражения.

С предаванията си на турски език „Радио Кърджали“ ще бъде една пропагандна машина, заяви по време на акцията председателят на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

Какъв е смисълът да се прави подобно радио в Кърджали, което е ясно, че допълнително ще раздели обществото и ще го противопостави, запита той.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки бе категоричен, че само човек без никакво национално чувство или човек, който работи за ДПС, може да допусне програма на турски език в тези изключително чувствителни региони.

 

Следващият акт, който ще предприеме ВМРО, е да обжалва решението в Административния съд, ако бъде въведена такава програма. От друга страна Джамбазки подчерта, че днес изтича срокът, в който СЕМ трябва да даде достъп до обществена информация, която партията е поискала.

 

Организационният секретар на ВМРО и народен представител Юлиан Ангелов посочва, че излъчването на турски емисии БНР и БНТ не интегрират, а дезинтегрират тези общности. Българската Конституция е категорична, че официалният език в България е българският и друг език не е признат. Според него в района на Кърджали има достатъчно телевизии и радиа на турски език и нова такава е напълно излишна.

 

В отговор на обвиненията срещу ВМРО в предизборна мотивация на протеста Каракачанов заяви, че той също може да каже, че СЕМ обслужва предизборно една политическа сила – ДПС. В България от 5 години има постоянно избори. Миналата година имаше два пъти. Това означава ли, че политическите партии в България не трябва да вземат отношение по нито един въпрос, защото в тази година в България има избори, запита лидерът на ВМРО.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4