Джамбазки в лют спор със СЕМ и БНР за програмата на турски език

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки бе гост в сутрешния блок на bTV в коментар относно искането на БНР пред СЕМ за издаване на лиценз за радиопрограма на турски език в ефира на радио „Кърджали“.

Остър спор се разрази между Джамбазки, шефа на БНР Радослав Янкулов и председателя на СЕМ Георги Лозанов. Евродепутатът определи идеята за радио на турски като безумие и бе категоричен, че е недопустимо на територията на българската държава, с пари на българските данъкоплатци да се създава турско радио като по този начин се прави турска пропаганда.

При положение, че в България не можеш да чуеш националното радио на 100 км разстояние от границите, а хващаш какви ли не чужди станции, да се създава у нас радио на турски език работи единствено за интересите на Турция и ДПС, посочи Джамбазки.

Той обори мотивите на БНР, че турската програма щяла да интегрира, като каза, че не е нормално да пускаш 3 часа програма на език, който не се разбира от болшинството българи. Като опасен елемент Джамбазки посочи, че в обхвата на радиото влиза и смолянска област, където живеят българи мюсюлмани, говорещи само на български език. С програма на турски се цели тяхното турцизиране, каза заместник-председателят на ВМРО.

Джамбазки попита реторично шефа на БНР колко пъти до момента е поискал от СЕМ лиценз, за да направи предаване за българите-мюсюлмани в Ксанти, Гюмюрджина, Кавала, в цяла Тракия.  Къде е лицензията на Българското национално радио за българите в Македония, Западните покрайнини, Молдова, Украйна, възмути се Ангел Джамбазки.

Според него БНР трябва да излъчва български програми, насочени към българската диаспора, която живее около България, а не да прави турско радио в Кърджали.

В искането за лиценз за радио на турски в Кърджали е записано, че програмата ще включва и разискване на религиозни въпроси, разкри Джамбазки.

Той заяви, че по този начин няма да се случи вписване на хората от тези региони в българското общество, а в турското, и е срамно да се опитва прокарването на такава политика с пари на данъкоплатците.

Председателят на СЕМ Лозанов посочи, че с цел спазване конвенцията за националните малцинства, програма на турски, майчин, език за такива региони все пак ще има. Джамбазки го контрира, като запита какъв според него е етническият произход на жителите в смолянско, където също ще се излъчва програмата на турски.

Според заместник-председателя на ВМРО моментът за разглеждане на искането на БНР към СЕМ е избран умишлено в средата на сезона на отпуските, за да мине тихомълком. Той попита Янкулов какво е подписвал с кмета на Кърджали от ДПС Хасан Азис.

Отговорът на директора на БНР бе, че това става дума за договор за наем на помещенията за радиото. Джамбазки пък определи наемането на помещения, преди да има издаден лиценз от СЕМ, като недопустимо.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4