Член на СЕМ се съгласи с Каракачанов: Радио на турски е провокация

Пускането на програма на БНР – радио „Кърджали“ на турски език е абсолютна провокация и не цели да обединява, а да разделя. Това заяви лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Каракачанов бе поканен да коментира молбата на БНР към СЕМ за лицензиране на нова програма с много часове дневно излъчване на турски език за региона на Кърджали. Идеята е програмата да обхваща и съседни региони като Смолян.

В студиото идеята бе коментирана и от членът на СЕМ Мария Стоянова. Двамата събеседници се обединиха около мнението, че подобна програма би разединила хората и, че по-полезно би било излъчването например на образователни предавания за онези, които не говорят български.

Припомняме, че представители на ВМРО присъстваха по време на събирането на регулатора, когато бе разглеждано искането на БНР. Тогава СЕМ отложи вземането на решението за следващото си заседание.

В последните десет години България е обект на една постоянна провокация и напъни от страна на съседката ни Турция за засилване на нейното политическо, религиозно, икономическо и всякакво друго влияние у нас, заяви лидерът на ВМРО. Той даде за пример как от пет години страната ни има проблем с исковете на мюфтийството за придобиване на имоти.  В главното мюфтийство има двама „политкомисари“, които са изпратени от турското министерство, което се занимава с религиите. А във всяко районно мюфтийство има по един „политкомисар“ от Истанбул.

Каракачанов разкри, че още преди месец директорът на БНР Радослав Янкулов е обещал, че ще има радио на турски по време на среща с кмета на Кърджали от ДПС. Това се случва в разрез с всякакви правила, тъй като няма издаден от СЕМ лиценз.

Кой има интерес от това, запита Каракачанов и допълни, че радиопрограма на турски би дезинтегрирала българската нация. Според него, ако има хора, които лошо говорят български език и трябва да се приобщят, логичното действие е да бъдат интегрирани чрез българския език и българската култура, като за целта има образователни програми на официалния по конституция език в националния радиоефир.

В същото време българският ефир е засипан с турски честоти, а шефът на БНР не си мръдна и малкия пръст да поправи това, въпреки че е глобяван от Комисията за регулиране на съобщенията няколко пъти, каза лидерът на ВМРО.

На въпрос кой има интерес от разкриване на турско радио Красимир Каракачанов отговори така: От няколко месеца в БНР тече стачка и явно шефът му си търси политическа подкрепа. Ако беше открил например българско радио в Скопие, щеше да се предполага, че аз ще го подкрепя, тъй като ще защитя българските интереси в Македония. Но откривайки турско радио в Кърджали, сетете се чия подкрепа търси Янкулов – на ДПС, разбира се.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4