Как да преборим целулита

Анелия Недялкова

В нашето съвремие целулитът се възприема като естетически проблем, зад който не трябва да забравяме, че се крие истинска болест. И ако за нас, жените, е свързано със суета, от медицинска гледна точка, процесът е видима проява на нарушено натрупване на мастни клетки, които не функционират нормално. Въпреки че не е сериозен здравен проблем, целулитът се среща често дори и сред млади момичета. В борбата срещу него се изпробват методи често много скъпи, а често и напълно нереални. Именно към тези методи може да причислим диетите – диета с консумация на утайка от кафе или само цитруси, препоръчани от различни източници, които имат една цел – да са в помощ в борбата с омразната „портокалова кожа“, които обаче не ни позволяват да преодолеем проблема изцяло.

            Целулитът: Може да се справим!
За премахването на целулита е необходимо много постоянство и съзнателна промяна в начина на живот. Преди всичко, трябва да решим дали сме готови за една балансирана диета, спорт и не на последно място-употребата на антицелулитни кремове. Всяка част от процеса стимулира микроциркулацията на кожата, помага да се възстанови естественият й баланс и възвърне еластичността и здравината й.
Целулитът: За добри резултати ни трябва промяна в хранителните навици
Предпоставка за появата на целулит е драстичното намаляне на дневния прием на калории или т.нар. твърде бързо отслабване. Кожата веднъж загубила еластичността си, не е изключено да не може никога да се възстанови. Правилният хранителен режим, ограничението в консумацията на сол, пържени храни, консерви, варени колбаси, сосове, нездравословна и пакетирана храна, в която има наличие на натрий, както и на алкохолни напитки са едно добро начало в борбата с портокаловата кожа. Да консумираме продуктите варени, задушени, печени на скара или в микровълнова печка с много малко мазнина са друга част от промените в хранителните ни навици, важни за добри резултати. Организмът ни се нуждае от минимум литър и половина вода всеки ден, за предпочитане не по време на хранене, за намаляване на мазнините и захарите. Трябва да се опитаме да заменим тежките храни с по-малко калорични храни. Вместо да ядем бисквити – плод, вместо кашкавал, може да се насладим на малко “извара“. Благоприятно е да се съсредоточим върху храни, богати на калий, които стимулират диурезата и по този начин помагат да се отделят излишните течности. Така важните минерали трябва да потърсим в доматите, картофите, в зърнените храни, в зелените листни зеленчуци и някои плодове, банани, на първо място. Храносмилането започва в устата, да дъвчем добре и бавно, това е навик, които трябва да усвоим. Трябва да се ориентираме към пълнозърнести храни, защото наличието на влакна /фибри/ са важни за постигане на поставените ни цели.

            Целулитът: Рецепта със цитруси и хума в борбата против целулита
Много хора се възползват от естествените методи в борбата с целулита. Така например „Направи си сам“, в домашни условия, ако е добре изпълнена рецептата, може да даде отлични резултати, отколкото скъпите кремове, които обещават видими резултати след няколко седмици. Дори и хомеопатичните лекарства в борба със целулита имат добър успех, без странични ефекти. Ето каква рецепта с цитруси и хума ви предлагаме ние.

            Съставки:
8 супени лъжици хума
1 супена лъжица кора от лимон
1 супена лъжица кора от портокал
1 супена лъжица от кора от грейпфрут
Розмарин

В съд се запарва вода с клонче розмарин, след което се оставя да се охлади. Осем супени лъжици хума, една супена лъжица лимонова кора, портокалова кора и една лъжица кора от грейпфрут, всички предварително настъргани се заливат с охладената вода до образуване на плътна консистенция. Сместа се налага на критичните зони по тялото и се оставя докато хумата засъхне. Изплаква се с хладка вода. Цитрусовите плодове имат тонизиращо въздействие, стимулират кръвообращението и заедно с хумата , която често се използва за борба с целулита водят до желаните резултати.
Цитрусовите плодове имат тонизиращо въздействие и стимулират кръвообращението и заедно с хумата, която често се използва за борба с целулита водят до желаните резултати.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4