България е в топ 3 на Европа по стопяване на населението

Прогноза вещае 10-процентен спад на прираста на населението на България към 2030 година и по този показател тя се нарежда в челната тройка в Европа. Данните са на Евростат от 2015 година, а предвиждането е за 15 години напред.

Не повече от 5,5 млн. души ще живеят в България през 2060 година според анализаторите.

Основният извод от данните е, че населението в повечето страни членки на ЕС от Източна Европа намалява, докато богатите страни членки като Великобритания, Франция и други не са застрашени от демографска криза и депопулация. Населението на България се стопило с над 43 000 души за година, сочат актуалните данни.

Класацията на държавите с отрицателен прираст към 2030 г. ще се оглавява от Литва (- 24%), следвана от Латвия (- 18%) и България (- 10%). В Гърция и Португалия спадът на населението ще бъде 8% и 6% и тази тенденция вече започва негативно да се отразява върху икономиките на тези държави.

В обратната класация за максимален прираст на населението към 2030 година начело е Люксембург с 39%. Следват  Норвегия (23%) и Швейцария (16%). Във Великобритания увеличението е с 9%, във Франция с 6%.

Източник: Novinite.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4