Автобус “Осем пеш”

Датата е 3 август 2015 година, мястото е пл. „Лъвов мост“ в столицата. Часът е 21 часа и 20 минути. След 35-минутно чакане на автобус № 85 на спирката пристига дългоочакваният от всички скърцащ и пушещ  мерцедес.

Изморените хора побързаха да се качат и да се приберат в  работническия квартал „Надежда“.  След около 5-минутна борба на шофьора с ръмжащото возило – форсиране, гасене, палене, слизане, отваряне на капаци, отвиване и завиване на разни гайки – стана ясно, че няма да го бъде и всеки пътник трябва да се спасява там.

В края на март тази година кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова  гръмко обеща, че до средата на годината старите автобуси по линии 285, 85, 86 ще бъдат подменени с нови. Най-лошото е не само, че това е поредното неизпълнено обещани от господа управляващите в СОС, но и не е единственият случай на аварирало превозно средство в столичния масов „адски“ транспорт. За такива случаи получаваме редовно сигнали – всяка събота и неделя по линия №63, за която ние от ВМРО се преборихме да стига до „Златните мостове” на Витоша, има закъсал автобус. Една от причините е остарялата техника, но другата е, че община така и не иска да приеме нашето предложение да пусне повече на брой автобуси и така старите мерцедеси остават или някъде по пътя или въобще не успяват да потеглят от начална спирка.

Със сигнали за такива проблеми са ни търсили и жителите на кв. „Подуяне“, „Орландовци“, „Бенковски“, Чепинци, Локорско, „Враждебна“, Владая, Марчаево и други. Проблемът е в нередовния транспорт и техника, която отдавна е трябвало да бъде бракувана. Много от пътниците обвиняват шофьорите, но в много от случаите не са прави. Нека си представим как се кара 30-годишен автобус на температура два пъти по-висока от тази навън. Не случайно зачестява и недоволството на много от транспортните работници.

Наляво-надясно се тръби колко пари били усвоени по европрограми за развитие на транспорта в София, че той е приоритет и ще бъде развиван. Но резултатът е течащо метро и димящ автобус, което разкрива ясно лицето на нашата европейска столица. Лошото е, че всичкото, което се предлага, е като в онзи политически слоган „ти имаш избор“. И той е или да викнеш, както в случая от снощи аварийна помощ, която да изкара господа управляващите от столична община, или както пак от същия случай да се прибереш у дома си с „осем пеш“.

 Стефан Грънчаров


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4