Земята се пренаселва – ставаме 9,7 милиарда до 2050 г.

Населението на света ще нарасне до 9,7 млрд. души през 2050 г., когато Индия ще стане страната с най-много поданици, гласи доклад на ООН, цитиран от БГНЕС. Световната организация предвижда, че числото ще нарасне до 11,2 млрд. души през 2100 г..

Между 2015 и 2050 г. половината от приръста на световното население ще бъде концентриран в Индия, Нигерия, Пакистан, ДР Конго, Етиопия, Танзания, САЩ, Индонезия и Уганда. Индия ще надмине Китай в качеството му на страна с най-многобройно население някъде около 2022 г.. Предвижда се Нигерия да има по-многобройно население от Съединените щати през 2050 г.

Населението на 28 африкански страни ще нарасне почти двойно, а до 2100 г. броят жители на някои държави ще се увеличи пет пъти.

Ангола, Бурунди, ДР Конго, Малави, Мали, Нигер, Сомалия, Уганда, Танзания и Замбия – за всички тях се очаква огромен ръст в населението им. Децата под 15 г. в момента съставляват 41% от населението в Африка, докато тези между 15 и 24 г. добавят още 19%.

Според Джон Уилмът от управлението за населението към управление на ООН високата раждаемост в най-бедните страни на света може да доведе до проблеми. “Концентрирането на нарастването на населението в най-бедните страни представлява само по себе си мрежа от предизвикателства, прави по-трудно изкореняването на бедността и неравнопоставеността, борбата с глада и недохранването, а всичко това е от решаващо значение за постигане на нова устойчива програма за развитие.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4