Тренировки, семинари и състезания по савате в София и Пловдив

Французинът Ален Тардиц (Alain Tardits), многократен шампион на Франция по савате и бивш треньор на френския национален отбор, е отново в България за предстоящите международен семинар, открит турнир и Световно първенство за юноши и девойки по савате. Тренировки по савате с Ален Тардиц ще се проведат на 25 и 26 юли 2015 г., събота и неделя, от 14.00 часа в залата на столичния “ABC Fight Club” на Националния стадион “Васил Левски”. Домакин на открития турнир и Световното младежко първенство от 30 юли до 1 август е Пловдив, а преди това в София се събират треньори, състезатели и приятели на бойния спорт на международен семинар. В тазгодишните състезания в Пловдив се очаква участие да вземат близо 220 състезатели от 33 държави. За първи път пристигат треньори и състезатели от Индия, където в последните години савате прави първите си стъпки – разказва Ален Тардиц. Тардиц започва да се занимава със савате още като дете, после прекъсва тренировките в продължение на много години, след тежък инцидент. Подновява отново активните тренировки по савате преди няколко години и до днес продължава да участва в състезания. Казва, че тръпката от състезанията му помага да преодолява стреса и напрежението. В България той идва за първи път през 1994 година и остава няколко месеца. Отсяда последователно в Русе и Пловдив като в следващите години участва в създаването и организирането на първите клубове по савате и първите състезания. Интересува се от шах и актьорство, където също вече има много приятели в България, но традиционно поддържа връзки и до днес с представители на други бойни спортове. Сред тях е и столичният “ABC Fight Club”, където от няколко години се организират семинари и тренировки по савате, а негови състезатели участват с успех в международни турнири в бойния спорт. “Причината е в техниката на ударите с крака и ръце, която постигат основно трениращите таекуон-до в “ABC Fight Club”. Добрата техника и добрата подготовка ни дават основание да смятаме, че могат да се представят добре и в други бойни спортове, какъвто е савате” – казва Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до ITF), основател на “ABC Fight Club”, чиито състезатели ще вземат участие и сега в Пловдив.

За българските бойци в бойните спортове и в частност – савате, Ален Тардиц казва, че са физически много силни и технични, но понякога не достатъчно бързи, тъй като голямата мускулна маса ограничава движенията. Приятно впечатлен е от лекотата, с която световните и европейски шампиони по таекуон-до в “ABC Fight Club” възприели савате, когато за първи път им го показал преди няколко години. „Не ме познаваха, но когато аз им обясних какво правя, какво е савате, Красимир каза: „ОК, нека да опитаме, покажи ни…“. Просто така, без никога да са го тренирали, бяха много приятелски настроени, искаха да видят, поканиха ме в залата да го покажа на тренировки. И също така ми доведоха едно момиче, разбрах, че е световна шампионка по таекуон-до, което, когато й предложихме да участва в едно състезание по савате, тя каза: „ОК, ще опитам“… Тя, разбира се, е световна шампионка, голям спортист, много добра, но никога не беше тренирала савате. И въпреки това се съгласи, дойде, състезава се и се представи много добре… Помислих си – ако някой дойде, и ме попита дали бих участвал на състезание по таекуон-до – хммм, не… Но тя дойде“ – разказва Ален Тардиц. Савате, или френски бокс, е един от бойните стилове, които набират популярност през последните десетилетия. Практикува се като боен спорт за физически активен начин на живот, техника за самоотбрана и състезателна дисциплина. Характерно при него е, че е изцяло аматьорски, което придава много емоционална, приятелска и етична атмосфера на тренировки, състезания и семинари, разказва Ален Тардиц.

Наименованието „савате“ или „сават“ означава стара обувка, чепик, и показва същността на този стил. Той възниква като техника за самоотбрана на моряците от корабите на Марсилия и Генуа през XVIII век, откъдето е пренесен и на сушата, при честите сбивания. Впоследствие намира разпространение и сред френското благородничество. Френската революция от 1789 г. води до разпространението му по света, като бягащите аристократи правят савате популярно сред англичани, белгийци, дори и в царска Русия. Международният семинар и състезанията в София и Пловдив се организират от Българската федерация по савате и от Международната федерация по савате – Fédération Internationale de Savate. Срещите са лайт контакт или assaut, какъвто е френският термин. Състезателите са до 18 години, младежи и девойки, разделени на категории в зависимост от теглото. На 1 август се предвижда гала вечер с атрактивни двубои – обобщава Ален Тардиц.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4