Стотици почетоха Илинден в Смилево

Около 1000 българи от Македония се събраха в съботния пек пред паметника на Даме Груев над село Смилево, Битолско в Република Македония, за да почетат 112-тата годишнината от началото на Илинденско-Преображенското въстание.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки, Борис Вангелов – председател на Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ), депутати, както и представители на министерството на отбраната, изкачиха хълма над революционното битолско село, за да почетат илинденци.

Българският културен клуб в Скопие (БККС) – най-влиятелната българска неправителствена организация в съседна Македония, организира за седма година честванията в Смилево.

„Тази година посланието на това честване е среща с потомците на войводите. Тук присъстват внуци и родственици на известни възрожденци и войводи от Македония. Тук е внучката на Тодор Александров – Евелина Александрова, тук са Елисавета Шапкарева и Петър Мутафчиев, които са внуци на великия български възрожденец от Охрид Кузман Шапкарев. Тук е и Данаил Татарчев, който е родственик на първия председател на ВМРО Христо Татарчев, каза в своето слово председателят на БККС Лазар Младенов.

Ангел Джамбазки заяви пред присъстващите, че вече има над 100 000 българи от Македония с българско гражданство и лични карти. Той смята, че за следващите поне 1 100 000, желаещи да възвърнат българската си принадлежност, държавата трябва да намери начин да ги улеснява.

Тези хора не бива да се ровят в старите ракли на дедите си, които сърбоманите отдавна са изгорили, за да търсят документ, доказващ българската им идентичност. Би трябвало само с устно потвърждаване те да могат да декларират, че са българи, каза Ангел Джамбазки.

В тази връзка той е поканил във вторник в Скопие свои колеги от Европарламента, за да дискутират заедно с представители на македонския парламент този казус.

Не може в сегашната конституция на Република Македония да има етноси като албанци, мангали, сърби, власи, а българи да няма. Не е редно, нали, допълни евродепутатът.

 

Categories: Спорт, Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4