Първи магистрат влиза в затвора за корупция

България вече може да се похвали пред Брюксел с първата ефективна присъда за подкуп на магистрат. Върховният касационен съд наложи три години ефективно за подкуп на прокурора от РП-Шумен Румен Пенев. Делото приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен, съобщава „Правен свят”.Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов – Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получавал сумата.

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. ВКС обаче върна делото на въззивната инстанция с мотив, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства.

През март 2014 г. обаче САС отново наложи условно наказание от три години. ВКС върна делото за втори път. Въззивната инстанция обаче отново наложи условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок. Този път САС написа в мотивите си, че е открил нови смекчаващи вината обстоятелства. За такива апелативният съд приема: относително младата му възраст, чистото съдебно минало, добри характеристични данни и семейно положение, нарушение на принципа на чл. 6, т. 1от Конвенция за защита правата на човека за гледане на делото в разумен срок.

Отегчаващите обстоятелства, според САС, са служебното положение му положение на прокурор в РП-Шумен, обещанието за въздействие върху длъжностно лице, осъществяване на двете форми на изпълнително деяние – искане и получаване на подкуп, планиране на извършване на престъплението, размерът на самия подкуп.

Сегашният, вече трети състав на ВКС, бе длъжен да реши делото. В мотивите си той пише, че не може да приеме за смекчаващи вината обстоятелства младата възраст на Пенев, който към момента на извършване на престъплението е бил на 39 години.

Съдиите не приемат аргументи и за продължителността на съдебното производство. Според върховните магистрати делото срещу Пенев е продължило около три години и шест месеца, който срок не може да бъде приет като неразумен.

Върховните съдии изтъкват още, че условното наказание в случая няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия.

Изтъкват също, че не може да се игнорира въздействието по отношение на останалите хора, особено когато става дума за корупция, която е често “явление и изисква по-интензивна реакция”.

„Поведението на магистратите е важен фактор за формиране на по-високо обществено доверие към съдебната система. Същите са призвани да защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, поради което резонно изискванията към тях относно дължимото им поведение са по-високи” – така ВКС мотивира налагането на ефективно наказание за Румен Пенев. Той ще трябва да излежи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4