Нов трус във Филхармонията – изгониха баронеса

Месец след обвиненията в корупция, които бившият диригент на хоровата капела „Светослав Обретенов” Илия Михайлов отправи към ръководството на Софийската филхармония, нов трус разлюля състава. Вчера щатният диригент Любка Биаджони обяви, че си отива заради некоректно отношение и конфликти на интереси, които раздират състава.„Хората изнемогват от репетиции и концерти, страх ги е, че ще си загубят работата. Колеги от хоровата капела „Светослав Обретенов” са ми споделяли, че г-жа Светлина Терзийска ги е заплашвала „Купувайте билети за концертите си, иначе няма да си получите заплатите”, разказа пред „Монитор” маестра Биаджони.

Според диригентката цигуларката Светлина Терзийска, която понастоящем е шеф на „Управление на творческата дейност”, е в конфликт на интереси, защото заема длъжност в държавния културен институт, а доскоро е управлявала частния проект Максим Ешкенази „Фортисимо фамилия”.

Г-жа Биаджони дирижира в Софийската филхармония от 2010 г. насам, а от три години е щатен диригент. Тя публикува мотивите за оттеглянето си от състава във фейсбук и писмото й не остави равнодушни в гилдията.

„Отношението към мен на някои хора от ръководството е некултурно и невъзпитано (с изключение на директора Виктор Стоянов). Отивам си, защото г-жа Терзиева обясни пред творческия съвет, че не мога да дирижирам симфонични произведения. Отивам си, защото в ръцете на един човек са планът на зала „България”, творческият план за другата година, организацията на „Фортисимо фамилия”. Отивам си, защото закриват моята длъжност на щатен диригент, която от много време съществува”, написа Любка Биаджони.

“Отивам си, защото няма уважение към музикантите и те живеят в страх да не изгубят работата си, ако не си купуват билети или не свирят по 17 концерта на месец. Отивам си, защото тайната анкета направена от Софийска филхармония не се респектира и се слага диригент като Максим Ешкенази, който по резултат на анкетата не е желан от оркестъра. Отивам си, защото смятам, че има конфликт на интереси – госпожа Светлина Терзиева, която от 3 години има частен бизнес с Максим Ешкенази, платена от него (до преди няколко месеца поне) и след това го кани като гост диригент във Софийска филхармония. Отивам си, защото освен за Ешкенази, няма реклама за концертите на филхармонията, между които и за моите. Отивам си, защото хората във филхармонията недоволстват от това, което става, но си мълчат от страх. Така не се прави изкуство”, пише още тя.

Според и.д. директора на състава Виктор Стоянов става дума за междуличностен конфликт. „Артистите са емоционални хора и понякога се стига до напрежение. Г-жа Терзиева има ценз, защото е завършила „Културен мениджмънт”, но в случая става дума за проблем с комуникацията. Мисля, че има начин двете страни да изгладят отношенията си. Договорът на г-жа Биаджони още не е изтекъл – той е до 30 юни и аз съм отворен за диалог. Тя получи достатъчна подкрепа във вътрешната ни анкета – музикантите искат да работят с нея и се надявам заедно да намерим решение, което е добро за развитието на Софийската филхармония”, коментира Стоянов.

Той каза, че досега не е чувал някой от музикантите да е бил каран насила да купи билети, за да вървят продажбите. Според него в последните месеци Софийската филхармония постига добри резултати и е важно тази тенденция да продължи, а не да се уронва престижът на състава.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4