Изкараха таблица на изборния туризъм

Порталът opendata.government.bg публикува таблица на служба ГРАО, от която се виждат странните движения на население преди местните избори. Публикуваната информация е за периода 2011 – май 2015 г.
В някои села новорегистрираните са дори повече от местното население, съобщи на пресконференция в петък Институтът за развитие на публичната среда. Оттам посочват като фрапантен пример видинското село Тошевци, където живеят около 125 души по постоянен адрес. Между февруари и април 2015 г. са направени 251 регистрации по настоящ адрес – два пъти повече, отколкото е самото население. Там вече били засечени нарушения и 60 регистрации са заличени.

За периода февруари-април тази година новите регистрации по настоящ адрес са 85 926, докато миналата година са били 43 638. Хипотезата на Института за развитие на публичната среда е, че тези близо 40 хиляди души са “изборни туристи”, които са подготвени за интервенция на вота.

Превръщането на Северозападна България, която е най-бедният регион на ЕС, в притегателен център за живеене трудно ще намери друго обяснение, освен че на местните избори тази година и села с над 100 жители ще имат право да си избират кметове. Досега това имаха право само населени места с над 350 жители.

Седем пъти повече са новорегистрираните и във Видин. Следва Враца – с пет пъти повече, Софийска област и Кюстендил – с три пъти повече. На национално равнище през април 34 924 души са регистрирани по настоящ адрес, което е три пъти повече от същия месец на миналата година.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4