Да се натряскаш като животно

Не само хората, но и животните обичат да си пийват, става ясно от публикации в списанието „Ройал сосиети орън”.Шимпанзетата например не само не пропускат възможността да се поглезят с алкохол, но и сами си приготвят спиртни напитки, твърдят учените.Те установили, че в качеството на алкохолна напитка приматите употребяват ферментирал палмов сок. Проучванията били направени в Гвинея, където местните жители изполван сока на палмата рафия за производството на вино.

Приматите също късат листа от тази палма и дълго ги предъвкват, превръщайки ги в гъста маса. След това пускат тази маса в съдовете, които местните хора окачат по палмите, за да събират сок. А когато той напоява кашата от листа, маймуните я вземат и се наслаждават на напитката. Според изследванията тя съдържа от 3,1 до 6,9% алкохол, колкото е градусът на произведеното от хората вино.

Силната напитка действа различно на животните – някои от маймуните лягали веднага да спят, а други започвали енергично да подскачат по дърветата.

Според учените влечението към алкохолните напитки се е появила у общия предтеча на маймуните и на човека пред 10 милиона година и е била важна еволюционна крачка, тъй като основният източник на храна са били плодовете, в които количеството на етиловия спирт се увеличава по време на узряването им.

Американският биолог Роберт Дадли дори извел т.н. „хипотеза на пияната маймуна”, според която хората изпитват слабост към алкохола именно защото нашите предци са асоциирали зрелите плодове с приятното състояние на лекото опиянение.

Освен шимпанзетата, подобни времни навици имат и други животни. Например делфините изпитват удоволствие от тетродотоксина, който се съдържа в отровата на рибата фугу. Под негово въздействие те достигат до състояние на леко опиянение. ВВС дори направи специален филм за пийнали делфини.

Заснети са и слонове, които се напиват след като ядат от плодовете на дървото марула, съдържащо малък процент етилов спирт, който се използва за производството на сметанов ликьор с вкус на карамел с името „Амарула”. Тъй като слоновете са огромни, за да се напият им трябва голямо количество от тези плодове, но и леко пийнали те стават много по-мързеливи и имат далеч по-забавени движения, отколкото, когато са трезви.

Учените са установили, че пчелите също обичат да си попийват и за целта насекомите използват ферментирал нектар. По време на един от експериментите учените предложили на пчелите избор между захарен разтвор и напитка, съдържаща 80% алкохол. Без да се замислят, пчелите избрали второто лакомство.

А когато се напият, пчелите понякога забравят пътя за своя кошер и „напълно губят чувство за отговорност за постъпките си”, както твърдят учените. Но освен това могат да се натъкнат и на друг проблем – останалите пчели в кошера да не ги допуснат в нетрезвен вид вътре.

Лалугерите също посягат към алкохола. Нощем тези малки зверчета се катерят по палмите и пият ферментирал нектар от цветчетата, като на това отгоре го правят всеки ден. Но никога не се напиват, тъй като според учените, за 55 милиона години еволюция организмът на животните е изработил устойчивост към алкохола, макар съотнесен към тялото на животинката, количеството, което употребява, да е толкова огромно, че ако човек го приеме в същите пропорции, това би довело до сериозни последствия за здравето му и дори до летален изход. /БЛИЦ

Categories: Живот

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4