“Лошата” Гърция повежда Европа към свобода от неолиберализма

Протести в подкрепа на Гърция и твърдата политика от правителството на Ципрас се проведоха в Берлин, Париж, Лондон и Рим, а в София – кога? 

Хиляди европейци излязоха на протест в съботния ден в подкрепа на южната ни съседка и срещу репресивните мерки на Брюксел и Берлин. Протестите в няколко града на Франция, Рим, Лондон и също в европейската икономическа столица – Берлин, се разглеждат и коментират от анализаторите и като недоволство от признаците на налаганата неолиберална политика в цяла Европа, някои от които са:
– толериране на банките и корпорациите
– безумните икономии и бюджетни ограничения – най-вече в областта на социалната ангажираност на държавите
– правилата по отношение на търговското споразумение със САЩ
– официалния квотен принцип в икономиката, екологията и неофициалния такъв в други сектори

Протестите и демонстрациите бяха организирани от леви и националистически партии в съответните западни държави, като така се потвърждава профила на новото социално и хуманно движение в Европа, подето от Сириза. На път да го продължат и официализират с изборните си резултати до края на годината са Испания (с Подемос) и Ирландия. А да не забравяме, че тенденцията на социалния и националистически полъх се оформи още с последните Евро-избори, когато европейските националистически формации вкараха солиден брой депутати в Брюксел; тогава тенденцията не подмина и България, но сега – когато идва своебразната втора вълна, обществото и по-специално представителите на “лявото” и националистическото течение отново я пропускат, демонстрирайки според нас за пореден път парадността (в най-лошия смисъл на думата) в българската политика и липсата на каквато и да е същност и идеология. А по отношение на управляващата коалиция – личи за пореден път липсата на каквато и да е национална политика и доктрина в защита на националния интерес в създалата се ситуация и поне краткосрочно планиране и мерки по отношение на безспорните (от гледна точка на социалната справедливост) мерки, които всичко това ще предизвика.

И я караме по старому, т.е. по брюкселки. Да, ама (Гърция вече каза) НЕ!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4