ВМРО – София с писмо до кмета на „Орландовци“

Ако през тези 8 години управление бяхте се вслушал във волята на хората и бяхте премахнал незаконните постройки, сега жителите на кварталите „Орландовци“, „Малашевци“ и „Бенковски“ нямаше да са настръхнали от безнаказаната престъпност и нямаше половината полиция на град София да е съсредоточена в район „Сердика“.

Това посочва в писмо до кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев организаторът на ВМРО за София Стефан Грънчаров.

В него той припомня хронологията на гражданското недоволство от 2007 г. насам – за подписките, за инициативните комитети, за искането за допитване дали да се премахне незаконното циганско гето. Според Грънчаров заради страх от мъст и заради местните избори гласът на живеещите в засегнатите квартали е бил пренебрегнат от районния и столичния кмет.

Влизал съм нееднократно в гетото на ул. „Градините“. Гледката е страшна, условията на живот са нечовешки – мизерия, мръсотия, смрад. А в тази среда трябва да отраснат силни и здрави деца – не мисля, че това е възможно, споделя възмущението си Грънчаров.

В писмото се пояснява, че премахването на незаконни цигански гета не е прецедент в столицата. Докато заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки бе общински съветник, редица катуни са били разрушени по негово настояване – тези в районите „Искър“, „Младост“, „Студентски“, а последното премахнато гето бе това на бул. „Европа“ през септември 2012 година.

Днес в 18.30 ч. в столичното читалище „Георги Бенковски“, намиращо се на бул. „Лазар Михайлов“ № 55, ще се проведе среща между представители на ВМРО и граждани от кв. „Орландовци“, потърсили партията за съдействие.

Пълен текст на писмото:

ДО ТОДОР КРЪСТЕВ

КМЕТ НА РАЙОН „СЕРДИКА“

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Стефан Грънчаров, организатор на ПП ВМРО – БНД за гр. София

 

Господин кмете,

Защо се стигна до тук?

Защо за два мандата управление не намерихте решение?

Проблемът за незаконното гето в кв. „Орландовци“ не е от събота, не е от Коледа, а е от десетилетие. В далечната 2007 година г-жа Гергана Бонева поде инициатива и направи първата подписка за незаконните постройки на ул. „Градините“. Последваха редица репортажи на телевизия СКАТ и други медии за увеличаването на битовата престъпност в района на гетото. Кети Георгиева направи инициативен комитет за премахване на незаконните постройки. Написа редица жалби, предложения и възмущения до Вас и г-жа кметицата на София.

През 2011 г. последва поредна подписка – този път организирана от ПП „ВМРО – БНД“ с Инициативен комитет от жителите на кв. „Орландовци“. Искането не бе за премахване на колибите, а за провеждане на местен референдум за премахване на гетото на ул. „Градините“. В срок от три месеца /17 октомври – 17 януари/ бяха събрани над 3000 подписа в подкрепа на провеждането на референдум. Много хора ги беше страх да се подпишат, защото по закон трябваше да напишат три имена и ЕГН. Страх ги беше от мъст. Няма къща, мазе, гараж, а дори и църквата „Св. Петка“, които да не са станали жертва на цигански набези. Столична голяма община отказа да проведе такъв референдум, защото резултатът бе ясен. И тях ги беше страх от мъст.

С годините незаконните постройки се увеличиха. Вече има такива и по ул. „Алабашка“ и на гара Биримирци. Тук има земеделски имоти, собствениците им имат документ, но ги е страх да влязат там. Неслучайно на 14 март 2012 г. Ви връчихме „Орден на почетния катунар“. Влизал съм нееднократно в гетото на ул. „Градините“. Гледката е страшна, условията на живот са нечовешки – мизерия, мръсотия, смрад. А в тази среда трябва да отраснат силни и здрави деца – не мисля, че това е възможно.

Всички говорят за интеграция, но е странно как в едно откъснато от държавата и обществото място ще бъде постигната. В близост до гетото се намират блоковете с номер 7, 8, 9, 10. От покрива им ясно се вижда за какво става въпрос. От ден на ден гетото се увеличава, а с това и престъпността в квартала. Дали някой знае колко хора живеят там и колко от тях са регистрирани на ул. „Градините“. На този въпрос би трябвало Вие, г-н Кръстев, да дадете отговор. Постоянен и настоящ адрес се издава от община „Сердика“/по закон със съгласие на собственика и с документ за собственост на имота/, а не от 2-ро РПУ. Доколкото ми е известно там има един основен адрес – ул. „Градините“ №6.

Ако през тези 8 години управление бяхте се вслушал във волята на хората и бяхте премахнали незаконните постройки, сега жителите на кварталите „Орландовци“, „Малашевци“ и „Бенковски“ нямаше да са настръхнали от безнаказаната престъпност и нямаше половината полиция на град София да е съсредоточена в район „Сердика“.

Да, хората справедливо се гневят срещу тази неправда, но неправилно се гневят срещу полицията и шефа на СДВР г-н Младен Маринов, които си вършат задълженията, регламентирани им от закона – опазват обществения ред. Хората трябва де се гневят срещу тези, които за 8 години не намериха сила да решат проблема – Вие, г-жа Йорданка Фандъкова и всички властимащи. Ще отговорите, че не е толкова лесно. Напротив. Всичко е въпрос на желание и воля. Закон има. Този закон е еднакъв за всички граждани на Република България – българи, турци, евреи, арменци и цигани.

През годините, докато Ангел Джамбазки беше общински съветник от ВМРО, бяха премахнати незаконни постройки /гета/ в районите „Искър“, „Младост“, „Студентски“. Последното премахнато гето бе това на бул. „Европа“, на входа на София, през септември 2012 година. Всяко едно от тях е премахнато с волята на районния кмет. Значи можело, но явно някой не иска. Защо? Всеки знае защо незаконните постройки са непокътнати – защото хората имат издаден адрес там, а на есен пак има местни избори.

 

17.06.2015 г.                                                    Стефан Грънчаров

гр. София                                                         областен организатор на ПП ВМРО – БНД


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4