Сринете гетата!

Председателят на Областния комитет на ВМРО в София и заместник -председател на Националната Контролна Комисия на ВМРО Карлос Контрера публикува любопитен коментар в личния си блог. Предлагаме ви го без редакции и съкращения.

Очаквано, прогнозирано, предречено разразяване на стихийна съпротива срещу циганските изстъпления. Мнокогратно сме коментирали, че събития като в Гърмен и в кв. “Орландовци” ще станат ежедневие. Гърмен позатихна, държавата потули нещата на принципа “три дена ихууу, после тихо”. Да, ама не. Гърмен, Орландовци и т.н. са и ще бъдат само епизоди от предстоящата вакханалия за жизнено пространство и начин на живот между гетото и живеещите около него други. Т.е. битката е за оцеляване. Буквално за физическо оцеляване. Някои вече говорят за гражданска война, за етнически сблъсък. Може би е вярно. При всички случаи покрай гетата, покрай циганските махали се води една война на световете – между нормалността и варваризма. Не се лъжете – акцентът не е върху станалия бой, върху силната музика или няколко строшени цигански глави. Това е само щрих от общата картина на тежкия живот в Орландовци сред море от битова циганска престъпност. Всъщност, акцентът трябва да бъде върху това как допуснахме създаването на подобна сива зона и как да я премахнем час по-скоро. А не върху случилия се бой.

Сигналите, които дават институциите и дежурните медийни влъхви, които всеки път коментират усилено, са противоречиви. Въпросите, заключенията и коментарите са в същността си неверни и изначално сбъркани. Някак им е трудно да се пречупят езиците и да кажат истината. А тя е, че докато съществуват гета, докато има цигански блокове там ще се плоди и генерира престъпност, там ще се развъждат престъпници. Има ли гето – има среда за престъпност и нейните герои. Няма гето – няма среда – няма престъпност. Признаването на този факт, обаче, означава, че следва да се премине към логическото заключение – гетата на циганите трябва да бъдат съборени, циганските блокове трябва да бъдат опразнени от всички онези неблагонадеждни елементи, които ги населяват и ги превръщат в блокове-гета.

ЕДНА ОРЛАНДОВСКА ИСТОРИЯ

Драмите с циганите в кв. “Орландовци” са отдавна. Някъде 2011г. започнахме да се занимаваме с тях. Тогава правихме подписка за събарянето на гетото на ул. Градините в кв. “Орландвоци”. То е един от основните катализатори на проблеми в района. Стигна да се до там, че започна процедура за събарянето на незаконни постройки. И до там. Сега сме 2015г. Гетото е много по-голяма, а районният кмет Тодор Кръстев говори пълни безсмислици за някакви 14 постройки за събаряне. А те са стотици и там живеят стотици, ако не и хиляда и отгоре незаконно настанили се цигани. Поземлените имоти отдолу са предимно частни и няма за сега сила, която да срине циганските коптори, за да влязат хората във владение на имотите. В същото това гето имаше епидемия от СПИН, сифилис, туберкулоза и други интересни заболявания. Имаше и няколко убийства. И на най-големия глупак до сега трябваше да му светне лампата, че белята се пече. Да, ама не. Ден да мине, друг да дойде. А в Орландовци престъпления всеки ден. Още по-парадоксалното е, че до ул. Градините блоковете се обитават от бивши и настоящи служители на МВР, поне част от тях.

КАКВОТО В ОРЛАНДОВЦИ, ТАКОВА И НАВСЯКЪДЕ

Ситуацията в Орландовци може да служи като пример за десетки други население места по цяла България. Същото е и във Факултета, и в Христо Ботев и…където се сетите. И навсякъде същата схема – гето/махала, цигани, проблем. Ето защо не е никак странно, че бавно и полека на онези другите, живеещи до гетото, или край гетото, все по-бързо започва да им писва. И ако сега полицията успява да овладее нещата, то в идущите дни, седмици, месеци това може и да се промени. Защото проблемът не се решава в генезиса си, а се плъзгат по повърхността. След баталните сцени в Орландовци се чуват гласове за повече полиция край рисковия район, за видеонаблюдение и т.н. Палиативни, второстепенни мерки. Те няма да решат изначално въпроса, а ще лекуват симптомите. Т.е. ефектът ще бъде нулев. И това е проблемът, че институциите търсят компромисни решения, за да откупят ден, седмица, месец, година-две спокойствие. После ново двайсет.

Шампиони сме по отчитане на дейност и измъкване от положение. Това ярко личи от нескопосаните опити на МВР и Дирекция “Сигурност” към Столична община да обяснят възникналия инцидент в Орландовци с агитки, хулигани, провокации. Добре де, дори да е вярно, за всичко това си има основа, база, на която да възникне. Първоначалните реакции на компетентните институции бяха по-скоро неадекватни. Вярно е, че МВР не може да бутне гетото, но пък Столична община може. Може, още от 2011-2012г. заедно с местни жители внесохме искане с подписка до Столична община за събаряне на гетото в Орландовци. И нищо.

Та, всяка мярка, която не включва бутане на гетата и разселване на обитателите им, е палиативна. Докато има гета, т.е. среда, подходяща за развиване на подобна криминално-етническа култура, проблемите няма да секнат. Махнете гетата и обстановката ще се успокои. Всичко друго е отлагане и печелене на време. Но в един момент времето просто ще свърши.

Сринете гетата и проблемът е решен!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4